• Početna>
  • Vesti>

Svećlja pozvao na preregistraciju, MUP Kosova upozorava bez povoljnosti (akcize, porezi…) nakon 30. marta

Foto: Radio Mitrovica sever

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da će Policija Kosova od 1. novembra početi da sprovodi plan Vlade Kosova za automobile sa srpskim registarskim oznakama od danas počinje izricanje opomena vlasnicima tih automobila.

“Pozivam sve naše građane koji poseduju vozila opremljena nelegalnim registarskim oznakama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA od 10. juna 1999. do 21. aprila 2022. godine, da registruju svoja vozila na registarske tablice RKS i tako uspešno završe ovaj proces koji direktno doprinosi javnoj bezbednosti, bezbednosti saobraćaja i vraćanju zakonitosti u zemlju”, naveo je Svečlja na Facebooku.

Plan Vlade Kosova objavljen je 28. oktobra, iako je ranije postojala odluka da je 31. oktobar bio rok za preregistraciju automobila sa srpskim tablicama u RKS.

Posle opomene, druga faza plana registarskih tablica predviđa kaznu od 150 evra za vlasnike automobila sa takvim tablicama, počev od 21. novembra do 21. januara.

Podsećamo da prema odluci Vlade, posle 21. aprila automobili sa ovim tablicama neće moći da saobraćaju na Kosovu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova saopštavaju da će svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama moći da koriste pogodnosti preregistracije automobila na RKS registarske oznake do 30. marta. Nakon toga neće biti povoljne preregistracije , te će to iziskivati dodatne troškove.

Šta to zapravo znači za vlasnike vozila istraživala je Radio Slobodna Evropa i objavila da prema važećim propisima, svaki automobil koji ulazi na Kosovo podleže akcizi, porezu na uvoz i porezu na dodatu vrednost.

Navodeći primer za to dalje stoji da ako građanin Kosova kupi automobil vredan 7.000 evra, 2015. godište do 2.000 kubika, cena koju mora da plati na carini se povećava za 2.558 evra.

Ova dodatna cijena se neće odnositi na one koji će preregistrovati vozila sa RKS registarskim oznakama.

Osim toga, oni će također biti oslobođeni plaćanja registarskih tablica, naknada za opremu za potvrde o registraciji vozila i administrativnih taksi u Centru za registraciju vozila. Sve ove usluge koštaju oko 57 eura. Dakle, 2.615 eura manje za takav auto.

Comments

Pročitaj još