• Početna>
  • Vesti>

Sunjog: Moramo da osnažimo žene i angažujemo ih kao aktivne agente mira

Foto: Kancelarija EU u Prištini

Danas se obeležava 22. godišnjica od usvajanja Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom je po prvi put formalno priznata rodna dimenzija u miru i bezbednosti i reafirmisana neophodna uloga žena u sprečavanju i rešavanju sukoba, mirovnim pregovorima, izgradnji mira, održavanju mira, humanitarnom radu i u postkonfliktnoj obnovi.

Ambasador Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog je u svom saopštenju prosleđenom medijima podsetio na značaj o podizanju svesti o potrebi aktivnog uključivanja žena u mirovne procese, polju rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.

“Pošto je tema visoko na dnevnom redu međunarodne zajednice i Evropske unije, želeo bih da vam dam uvid u pristup EU holističkom angažovanju žena u miru i bezbednosti, u to šta mi radimo po tom pitanju na Kosovu i da prenesem svoju glavnu poruku da moramo da osnažimo žene i angažujemo ih kao aktivne agente mira.

Pre dva vikenda smo bili svedoci organizovanja prvog izdanja Foruma o ženama, miru i bezbednosti (WPS) na inicijativu predsednice Kosova, Vjose Osmani. Bio je to važan događaj i za Kosovo i za EU, ​​jer je pokazao posvećenost Kosova ka podizanju svesti o potrebi aktivnog uključivanja žena u mirovne procese i ka usklađivanju politika sa obavezama koje je Evropske unija preuzela u polju rodne ravnopravnosti i ljudskih prava, a koje su uključene u sve aktivnosti i politike EU-a. Bila nam je čast da podržimo događaj, u saradnji sa UNDP-om, kroz panel diskusiju o potrebi ekonomskog osnaživanja žena kako bi bolje odgovorile na negativne efekte klimatskih promena na globalnu ekonomiju i doprinele oporavku kroz preduzeća koja vode žene” navodi se u saopštenju.

Kako Sunjog dalje navodi, Rezolucija SB UN-a je proširila obim tradicionalne bezbednosne politike fokusirajući se ne samo na potrebu zaštite žena i devojaka od nasilja u sukobu, već među ostalima i na pravo žena da učestvuju u procesima donošenja odluka i ekonomskom razvoju.

Nadovezujući se na ovu Rezoluciju, potreba za potpunim, pravičnim i ravnopravnim učešćem žena u održavanju i unapređenju mira i bezbednosti odražena je u Zaključcima Saveta Evropske unije iz decembra 2018. godine kojim se usvaja strateški pristup EU-a ka ženama, miru i bezbednosti kroz ambiciozan Program koji se sprovodi se kroz trenutni WPS akcioni plan EU-a koji je validan do 2024. godine.

Ovaj Akcioni plan identifikuje ciljeve prevencije, zaštite, pomoći i oporavka, kao i tri sveobuhvatna i unakrsna principa učešća, rodne ravnopravnosti i vođenja primerom, dodao je on.

“Vredno je pomenuti i dodatni dokument, koji kao jedan od ključnih ciljeva ima implementaciju Programa WPS, a to je Akcioni plan EU-a za rodnu ravnopravnost III (GAP III) za 2021-2025, koji poziva na i promoviše rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena kroz sve spoljne akcije Evropske unije uključujući i na Kosovu” stoji u saopštenju.

U tom smislu, EU Plan implementacije na lokalnom nivou (CLIP) za GAP III za Kosovo pruža jasne smernice za sve lokalne akcije EU-a o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena, istakao je.

“To je detaljan pregled merljivih i ambicioznih ciljeva, kao što su sloboda od svih oblika rodno zasnovanog nasilja, promocija seksualnog i reproduktivnog zdravlja, promocija socio-ekonomskog osnaživanja žena i devojčica i njihovog ravnopravnog političkog učešća i liderstva, i poslednje, ali ne manje važno, povećano učešće žena i devojaka u zelenoj tranziciji i digitalizaciji” navodi se u saopštenju.

“Svi ovi dokumenti idu ruku pod ruku sa kosovskim pravnim i političkim opredeljenjima za rodnu ravnopravnost i to mi daje nadu da svako ovde, bez obzira na pol ili seksualno opredeljenje, može da uživa svoja prava i slobode” dodao je.

Prvi kosovski akcioni plan o ženama, miru i bezbednosti je usvojen već 2013. godine, a najnoviji kosovski program za rodnu ravnopravnost pokriva period 2020-2024.

Stavljajući zajedno posvećenost EU-a i Kosova u sprovođenju Programa za žene, mir i bezbednost, tokom poslednjih pet godina, EU na Kosovu je sprovela brojne akcije i projekte koji imaju za cilj povećanje i jačanje uloge žena u javnom životu.

“U okviru svog političkog dijaloga, EU na Kosovu se redovno angažuje sa kosovskim vlastima na sprovođenju međunarodnih i nacionalnih zakonskih obaveza, uključujući one o ženama, miru i bezbednosti, a mi dalje podržavamo ovaj dijalog kroz projekte koji imaju za cilj da povećaju učešće žena u javnom i političkom životu na centralnom nivou, dok na terenu radimo sa ženama liderima iz svih zajednica i podržavamo njihovu obuku i jačanje, kao i njihove inicijative na lokalnom nivou” ističe Sunjog.

Dalje, podržavajući ženski aktivizam i ekonomsko osnaživanje, promovisali smo zakonodavstvo i finansirali projekte koji unapređuju ekonomsko jačanje žena i njihovo potpuno uključivanje na tržište rada, a sprovodili smo i aktivnosti koje promovišu žene kao liderke, navodi u svom saopštenju ambasadro EU u Prištini.

“Smatramo da su ženske perspektive ključne u dijalogu Beograda i Prištine. Od samog početka, žene sa obe strane su aktivno uključene u dijalog na svim nivoima. One su dale i daju suštinski doprinos sa različitih rukovodećih pozicija i njihov uticaj stalno raste. Uvažavajući suštinsku ulogu žena u miru i pomirenju, nastavićemo da radimo i interno sa stranama na zalaganju za pravednu zastupljenost i jače uključivanje ženskih perspektiva i iskustava na svim nivoima – nešto što je specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograd- Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčák, potvrdio učestvujući na Forumu” naveo je.

On je naglasio da su radeći zajedno nacionalnim i međunarodnim partnerima, preduzeli terenske aktivnosti i kampanje edukacije mladića i dečaka o rodnoj ravnopravnosti i uključili ih u aktivnosti koje dovode u pitanje rodne stereotipe, što je, kako se navodi, od suštinskog značaja za negovanje društava u kojima se čuva mir.

“I na kraju, ali ne i manje važno, želim da napomenem da EULEX, kao misija zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU-a na Kosovu, između ostalog, takođe pruža neophodnu pravnu pomoć kosovskim institucijama u borbi protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u skladu sa svojim mandatom” rekao je Sunjog.

On je poručio da će EU nastaviti da podržava Kosovo u ovom pogledu, kao i u mnogim drugim oblastima.

“Moramo da osnažimo žene i angažujemo ih kao aktivne agente mira” zaključio je Sunjog.

Comments

Pročitaj još