• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije poziva na očuvanje mira i rešavanje spornih pitanja dijalogom

Foto: Kim (arhiva)

“Povodom situacije u kojoj predstavnici kosovskih institucija insistiraju da svi građani na severu Kosova izvrše preregistraciju svojih vozila na registracione tablice RKS i stava ogromne većine građana srpske nacionalnosti da ostanu pri postojećim registracijama, suočavamo se sa krizom koja može da dovede do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, posebno u slučaju pokušaja zaplene vozila od strane policije”, upozorio je vladika raško-prizrenski Teodosije.

ladika Teodosije je naveo da eskalacija ove krize nikome nije na korist, te da bi duboko ugrozila napore da građani na Kosovu i Metohiji žive u miru i poštovanju bez obzira na etničku pripadnost.

“Kao Episkop raško-prizrenski, sa svojim sveštenstvom koristim ovu priliku da apelujem na kosovske institucije da prihvate jednoglasan predlog misije Evropske unije na Kosovu, ambasadora zemalja Kvinte i specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan g. Eskobara da se izbegne svaki vid konfrontacije oko registracionih tablica i da se ovo pitanje dijalogom nadležnih strana uz međunarodnu podršku rešava u roku od narednih 10 meseci u skladu sa ranijim dogovorima u Briselu ili drugim modelima koji se dogovore u dijalogu”, stoji u saopštenju.

Takođe je apelovao na sve građane na severu Kosova i Metohije da sačuvaju mir, uzdržanost i prisebnost i da se za svoja prava bore dostojanstveno i hrišćanski ne dajući nikakvog povoda onima koji bi želeli da na bilo koji način isprovociraju ili izazovu nasilje i tako ugroze živote, zdravlje i imovinu bilo koga.

“Od međunarodnih predstavnika očekujemo odgovoran, mudar i odlučan pristup koji bi pomogao da se ovo pitanje rešava u procesu dijaloga i uz poštovanje prava i sloboda svih građana. Molimo se Gospodu Mirotvorcu da na ovim prostorima bude sačuvan mir i spremnost za dijalog u skladu sa svim principima koji postoje u demokratskim društvima, a nipošto uz demonstraciju i primenu sile, pretnjama ili ne dao Bog ugrožavanjem života ljudi”, zaključuje se objavi.

Comments

Pročitaj još