• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: U Osojanu opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Opljačkanog Tošića odmah je obišao i predsednik Privremenog organa opštine Istok Kosta Belošević koji mu je ponudio potrebnu pomoć i podršku.

“Posebno zabrinjava činjenica da poslednjih dana raste broj incidenata usmerenih ka Srbima, kojih od dolaska Aljbina Kurtija na vlast sada ima već 230, zbog čega je neophodno veće i vidljivije angažovanje međunarodnih misija na zaštiti prava, života i imovine Srba na KiM. Najveće povratničko selo na KiM – Osojane je često bilo na meti napada i pljačkaša, sa očiglednom namerom da se Srbi povratnici zastraše i proteraju iz svojih domova i da se osujeti svaki dalji povratak Srba na prostor Kosova i Metohije” stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija za KiM izražava posebnu zabrinutost zbog ovog slučaja, jer su Srbi povratnici jedna od najosetljivijih kategorija stanovnika. Sama činjenica da je stopa povratka raseljenih Srba na KiM manja od dva odsto, što je najmanja stopa u postkonfliktnom području na svetu, dovoljno govori o teškim uslovima života i bezbednosti za naš narod.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je pozvala međunarodne misije koje deluju na KiM da na osnovu manadata neodložno povećaju nivo bezbednosti naših ljudi, posebno u srpskim enklavama”

“Slučaj je prijavljen nadležnim organima i zahtevamo da se pljačkaši u najskorijem trenutku privedu pravdi kako bi se pokazala elementarna briga za život Srba na KiM i efikasnost, kako institucija u Prištini, tako i međunarodnih misija” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još