• Početna>
  • Vesti>

Osmani primila akreditivno pismo novog ambasadora Francuske

foto-predsednitvo-kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani juče je primila akreditivno pismo od novog ambasadora Francuske na Kosovu Oliviea Geroa.

Vjosa Osmani se zahvalila Francuskoj koja je, nakon bliske saradnje sa institucijama Kosova, podržala proces liberalizacije viza za građane Kosova, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz njenog kabineta.

Ona je visoko ocenila intenziviranje bilateralnih odnosa između Kosova i Francuske, za koje je izrazila uverenje da će nastaviti da se produbljuju i tokom mandata ambasadora Geroa.

Osmanijeva je istakla da će Kosovo i ubuduće biti u skladu sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, dodajući da institucije nastavljaju da budu u potpunosti posvećene evroatlantskom putu.

Ona je istakla značaj članstva Kosova u Savetu Evrope kao važnog koraka za jačanje i unapređenje ljudskih prava i kazala da je Kosovo “oličenje vrednosti koje ta institucija predstavlja”.

Predsednica Osmani i ambasador Gero razgovarali su i o produbljivanju odnosa u različitim sferama, uključujući trgovinu, obrazovanje, kulturu.

Olivie Gero je na poziciji ambasadora Francuske na Kosovu nasledio Mari Kristin Butel.

Kako je saopšteno iz ambasade ove zemlje u Prištini, njegovo iskustvo u oblasti multilateralne diplomatije, Ujedinjenih nacija, bezbednosnih pitanja i ljudskih prava biće mu od neprocenjive vrednosti u pomaganju da podrži posredničke napore Evropske unije u cilju podsticanja dijaloga između Kosova i Srbije i zaključivanja sporazuma, što je od suštinskog značaja na putu njihove integracije u Evropsku uniju.

Sastanak sa novom direktorkom za Zapadni Balkan u britanskoj vladi

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se juče sa novom direktorkom za Zapadni Balkan u britanskoj vladi Medlin Noks i ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Nikolasom Abotom.

Sa diplomatama iz Ujedinjenog Kraljevstva razgovoarala je o najnovijim političkim i bezbednosnim dešavanjima u na Kosovu, u regionu i Evropi, saopšteno je medijima.

Osmani je obavestila svoje goste o “demokratskom razvoju Kosova, regionalnim izazovima, kao i posvećenosti institucija Republike Kosovo da prodube saradnju sa britanskim partnerima u postizanju zajedničkih ciljeva”, zaključeno je.

Comments

Pročitaj još