• Početna>
  • Vesti>

Tribina o jeziku u Gračanici: Jezik je božji dar ali mi odlučujemo da li ćemo ga sačuvati

Foto: Kim

Povodom obeležvanja Evropskog dana jezika, u Domu kulture “Gračanica” sinoć je održana tribina “Kako se sporazumevamo – upotreba jezika na Kosovu i Metohiji”, sa koje je poslata poruka da su nepoštovanje prava na dvojezičnost i neosnovano prisvajanje tuđih izraza glavni problemi u procesu očuvanja srpskog jezika na Kosovu i Metohiji.

“Mi, kao novinari, nikada ne treba da prestanemo da podsećamo javnost da imaju pravo da, gde god da se nalaze, zahtevaju da im se službenik obrati na njihovom jeziku čija je upotreba zakonom zagarantovana. U komunikaciji medija i kosovskih institucija sve češće nailazimo na praksu da većina njih ne poštuje naše pravo da dobijamo saopštenja na srpskom jeziku”, rekla je jedna od učesnica tribine novinarka i književnica Ivana Vanovac.

Profesorka srpskog jezika i knjževnosti Ivana Arsić Mišković napominje da je obaveza prosvetnih radnika, naročito onih u nastavi srpskog jezika i književnosti da deci usade ljubav prema jeziku i narodu.

“Jezik je naše najveće blago, mi ga dobijamo po rođenju. To je zapravo božji dar, ali od nas zavisi koliko ćemo ga sačuvati. Ako dozvolimo da razne strane reči uđu u naš jezik pa ga pokvare, onda od njega neće ostati ništa”, rekla je Arsić Mišković.

Izvršni direktor NVO Komunikacija za razvoj društva (CSD) Ivan Nikolić smatra da ni građani, kao ni službenici ne poznaju u dovoljnoj meri Zakon o upotrebi jezika. Dodaje da ne postoji ni politička volja da se krene sa punom primenom ovog zakona.

“Nekoliko godina se bavimo Zakonom o upotrebi jezika, najveći deo našeg rada čine istraživanja, rezultati su uglavnom bili poražavajući. Metodu tajnog klijenta smo primenili u deset opština, šest većinsko srpskih i četiri većinsko albanske. Tajni klijenti su dobijali usluge samo ako je neko od službenika slučajno znao srpski jezik”, rekao je Nikolić i dodao da se Kancelarija poverenika za jezike trudi da reaguje, iako većeg napretka nema.

Tribinu “Kako se sporazumevamo – upotreba jezika na Kosovu i Metohiji”, organizovali su Dom kulture “Gračanica” i Društvo novinara Kosova i Metohije.

Comments

Pročitaj još