• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurtiju su u glavi samo sukobi, a nikako dijalog, kompromis, normalizacija odnosa…

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija da “ne može da isključi sukobe u regionu”, govori samo o njegovoj nameri da izazivanjem tenzija i kriza na Kosovu i Metohiji zapali prostor Zapadnog Balkana.

“Kurtiju su u glavi samo sukobi, a nikako dijalog, kompromis, normalizacija odnosa koje ne pominje ni u jednom svom javnom istupu. Ali, Kurtijevu tzv. “konstruktivnost” su dobro upoznali i u Briselu, gde je odbijao svaki predlog i dogovor, pokazujući rigidan stav prema dijalogu i formiranju Zajednice srpskih opština, na koju Srbi čekaju skoro 10 godina” naveo je Petković.

Petković je istakao da bi Kurti trebalo da se bavi formiranjem ZSO.

“Umesto da formira ZSO, Kurti gradi ilegalne baze na severu pokrajine koje diže na zemlji otetoj od Srba i to pred očima međunarodne zajednice. Neka se niko ne zavarava da je namera Prištine u tim jednostranim potezima plemenita i humanitarna, prava namera je zapravo pokušaj Kurtija da zatvori Srbe na severu pokrajine u obruč, što mu neće poći za rukom. Zbog toga Kurti već godinu dana otvoreno obmanjuje javnost, navodno prebrojavajući nekakve srpske baze oko administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, kako bi opravdao svoje militantane postupke, a situaciju u Ukrajini koristi kao smokvin list da bi sakrio i opravdao svoje podle namere” dodaje Petković.

Comments

Pročitaj još