• Početna>
  • Vesti>

Međunarodni Forum za žene, mir i bezbednost u oktobru u Prištini na inicijativu Vjose Osmani

Kosovska predsednica Vjosa Osmani Sadriu, inicirala je prvo izdanje Foruma za žene, mir i bezbednost, koje će biti organizovano u Prištini će od 22. do 23. oktobra 2022. godine, saopšteno je iz kancelarije Vjose Osmani.

“Sa temom „Izgradnja saveza za održivi mir“, ovaj međunarodni forum ima za cilj da se osvrne na uspehe i izazove ove agende 22 godine nakon njenog usvajanja, kao i da podigne svest o potrebi prepoznavanja i promocije sposobnosti žena i devojaka da aktivno i sadržajno doprinesu mirovnim i bezbednosnim procesima.

Forum će okupiti na Kosovu lidere iz regiona i sveta, akademike, predstavnike međunarodnih organizacija, civilnog društva i ličnosti odgovorne za sprovođenje ove agende.


Organizacija ovog međunarodnog foruma je jedna od obaveza u okviru Samita za demokratiju. Forum ima za cilj da jasno prenese poruku da su mir i bezbednost žena centralni stubovi kosovske vizije za održivi mir na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou.


Forum se održava u vreme kada su mir, sloboda i bezbednost na udaru u srcu Evrope, dok su žene i devojke ponovo u centru nasilja, torture i nehumanog postupanja.

Ovo će služiti kao platforma za razmenu najboljih praksi i lekcija naučenih iz iskustava zemalja učesnica, razvoj sveobuhvatnih i rodno izbalansiranih politika, kao i osmišljavanje novih okvira delovanja radi kontinuiranih promena arhitekture bezbednosti i mira u Evropi i šire”, stoji u saopštenju


Dogažaj se organizuje u saradnji sa potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom, kao i uz podršku lokalnih i međunarodnih partnera.

Comments

Pročitaj još