• Početna>
  • Vesti>

U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljene narodne igre, pesme i nošnja sa KiM

Foto Radio Gračanica

U srpskom kulutrnom centru u Prištini organizovana je prezentacija srpske tradicije, koja se ogleda u narodnim pesmama i igrama, narodnoj nošnji, nakitu i običajima na Kosovu i Metohiji. Predstavljeni su različiti regioni sa svojim posebnostima  ali i zajedničkim odlikama koji ih povezuju u neraskidivu celinu.

“To su zaista različiti regioni i po mnogim stvarima suštinski po srži, dalekoji tradiciji, epici koju srpski narod nosi sa sobom i to je jedna povezana celina koja je neraskidiva. To se neguje i iz potrebe da se sve to u ovim ugorženim sredinama sačuva i predstavlja primer da upalimo svetlo i podsetimo ljude u centralnoj Srbiji, koji žive u etnički čistim sredinama i neugroženim od strane drugih kultura, da ipak čuvaju svoju tradiciju i da je prenose jer je to nešto što nas oslikava kao lična karta”, kazao je Miloš Mitić, istoričar umetnosti.

Bogato kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji donekle je još uvek živo. Najviše se neguje kroz rad kulturno-umetničkih društava, a da bi se trajno sačuvalo moguće je uz upis u nacionallni registar nematerijalnog nasleđa.

“Mogućnosti su oživljavanje kulturnog nasleđa, dakle revitalizacija kulturnog nasleđa, a potom,  uz svu podršku administracije, upis u nacionalni registar. To je jedna sprega po vertikali u cilju očuvanja nacionalnog identiteta”, istakao je etnokoreolog Zdravko Ranisavljević.

Narodne igre i pesme gnjilanskog, prištinskog, pećkog i prizrenskog, kao i severnomitrovičkog regiona predstavili su članovi nacionalnog ansambla “Venac”.

Comments

Pročitaj još