• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Cenimo iskrene komšije; Orban: Mađarska mora biti prijatelj sa Srbijom

Foto: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić, u obraćanju nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, rekao je da je Srbija veoma zahvalna mađarskim prijateljima. Budite uvereni da građani naše zemlje istinski cene takve prijatelje i komšije, poručio je Vučić. Orban je istakao da je Mađarska zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Predsedništvu Srbije, nakon čega mu je uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Predsednik Vučić preneo je da je i mađarskom premijeru Orbanu ukazao na licemerje i problem sa kojim se Srbija suočava u vezi sa narativom oko poštovanja teritorijalnog integriteta.

“Kako je lako štititi teritorijalni integritet Ukrajine, što je u redu, u skladu sa Poveljom UN i važećim Rezolucijama UN, a kako je lako u slučaju Srbije zaboraviti da postoji Povelja, kao i važeća Rezolucija 1244 koja govori o integritetu Srbije”, rekao je Vučić, na pitanje da komentariše zalaganje EU za teritorijalni integritet Ukrajine, a ne zanima je Srbija, i volju za prijem Ukrajine u Uniju, dok države Zapadnog Balkana čekaju na to godinama.

Dodao je da je Orbanu ukazao na težinu pozicije Srbije i zašto je kod nas toliki problem sa popularnošću EU.

Vučić je zahvalio još jednom Mađarskoj na podršci evropskom putu Srbije, dodajući da uvek u Briselu, i od Orbana i od ministra Petera Sijarta, možemo da čujemo samo podršku.

Poručio je da je Srbija na evropskom putu, ali ima i svoje nacionalne i državne interese, od kojih ne može i neće da odstupi.

Vučić je rekao i da će sa gostom iz Mađarske nastaviti razgovore i na ručku, na kojem će im se pridružiti srpski član Predsednistva BiH Milorad Dodik, premijerka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Peter Sijarto i drugi, o važnim temama i kako da se rešavaju problemi pred jesen i zimu.

“Mađarska uvek može da računa na Srbiju, a mi znamo da uvek možemo da računamo na naše mađarske prijatelje”, rekao je Vučić, i uz čestitke, poručio Orbanu da je ovo njegova druga kuća, u kojoj je uvek dobrodošao.

Potez Evropskog parlamenta da osudi Mađarsku zbog navodnog potpkopavanja evropskih vrednosti mađarski premijer Viktor Orban okarakterisao je kao vic i levičarski pamflet.

Orban je, upitan da prokomentariše jučerašnje usvajanje odluke Evropskog parlamenta o osudi Mađarske zbog namernih i sistematskih napora mađarske Vlade da potkopa evropske vrednosti, kao i zahtev za rezultatima u procesu koji se vodi protiv Budimpešte, rekao je da smatra kao šalu i nešto što je u domenu vica.

“Mi se tome više ne smejemo, jer je dosadio taj vic. To Evropski parlament čini već dva, tri puta usvajajući odluke kojima se osuđuje Mađarska. Nekada smo mislili da ima značaja, ali vidimo da je vic”, rekao je on.

Orban je istakao da je evropska levica zaposela Evropski parlament i da postoji levičarska većina, a da mađarski saveznik Evropska narodna partija (EPP) sve više klizi u levo.

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da mu je čast što je odlikovan Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici.

“Retko se daje odlikovanje ljudima koji su još u službi i ja ovo ne shvatam kao da sam otpušten, već kao ohrabrenje i shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onoga što sam do sada učinio, već zbog toga što ću od sada činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva”, naveo je Orban.

Dodao je da u Mađarskoj postoji titula “najveći Mađar” i to je dobio Ištvan Sečenji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon uručivanja ordena mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, da mu je neizmerna čast što je bio u prilici da odlikuje premijera Mađarske najvišim ordenom koji Republika Srbija ima.

“Sa velikim ponosom konstatujem da ovo odlikovanje dodeljujem velikom i iskrenom prijatelju Srbije i srpskog naroda za izuzetno dostignuće u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih i bratskih odnosa između Republike Srbije i Mađarske”, rekao je Vučić.

Zahvalio se Orbanu na snažnom doprinosu u unapređenju sveukupne bilateralne saradnje Srbije i Mađarske koja je, kako je naveo Vučić, u stalnom usponu i koja je dostigla najviši stadijum u modernoj istoriji.

Vučić je naveo da je Srbija veoma zahvalna mađarskim prijateljima, ali i se i lično zahvalio Orbanu na podršci koju otvoreno i nedvosmisleno pruža Republici Srbiji, kako na evropskom putu, tako i u regionalnim pitanjima i bilateralnoj saradnji.

“Budite uvereni da građani naše zemlje, Republike Srbije, istinski cene takve prijatelje i takve komšije”, istakao je Vučić.

Poručio je da je odlika pravih prijatelja da podržavaju jedni druge, naročito u teškim trenucima.

Comments

Pročitaj još