• Početna>
  • Vesti>

Misija OEBS-a obučava Kosovsku policiju za prikupljanje informacija i podataka kroz učešće zajednice

Foto: OEBS

Misija OEBS-a na Kosovu organizovala je niz radionica za osam regiona Kosovske policije o načinima i metodama za prevenciju zločina kroz učešće zajednice.

Na radionicama održanim u Prištini, Gnjilanu, Đakovici i Južnoj Mitrovici od 1. do 13. septembra učestvovalo je 120 policijskih službenika sektora dodeljenih u oblastima njihove odgovornosti, od kojih su mnogi deo Lokalnih odbora za javnu bezbednost zajedno sa lokalnim predstavnicima zajednice na nivou sela/naselja, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Radionice su za cilj imale upoznavanje novih službenika sektora sa njihovim dužnostima i obavezama navedenim u Standardnim operativnim procedurama Integrisane strategije za rad policije vođene obaveštajnim saznanjima i policije u zajednici, čiji je razvoj Misija pomogla.

Učesnici su informisani o tome kako funkcioniše obaveštajni proces i načinima korišćenja informacija koje su im prosleđene iz zajednice. Ovaj proces omogućava da se lokalna pitanja od značaja identifikuju i rešavaju proaktivnije i efikasnije, obezbeđujući bezbednije zajednice.

„Lokalni odbori za javnu bezbednost pomažu zajednicama da reše bezbednosne probleme kroz saradnju i partnerstvo na lokalnom nivou. Takvi lokalni bezbednosni forumi takođe nude delotvoran mehanizam za podršku naporima u prevenciji prvenstveno nastanka problema“ izjavio je Majkl Devenport, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

„Zajednice takođe treba da poznaju svoje policijske službenike, a javnost treba da zna kome da se obrati u vezi sa svojim problemima. Zato pozdravljam napore policije da stekne poverenje lokalnih zajednica“, dodao je on.

Pripadnicima policije je takođe pokazan primer sveobuhvatnog sektorskog dosijea, koji je referentna tačka za informacije koje se odnose na ljude ili određene prostorije koje se nalaze u određenom području, a obučeni su i kako da sastave za svoj sektor, uključujući i koje informacije treba prikupiti.

Kako se navodi, ovi dosijei bi bili elektronski sastavljeni i dostupni, čime bi se omogućila brza komunikacija i pribavljanje informacija za dinamičke incidente koji se dešavaju na lokalnom nivou, kao i centralna referentna tačka.

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat za zaštitu ljudskih prava, demokratizaciju i javnu bezbednost. Misija radi sa svim agencijama za sprovođenje zakona na povećanju njihovih kapaciteta za suočavanje sa pretnjama po sigurnost i javnu bezbednost kroz posebne prilagođene programe obuke razvijene u saradnji sa njima.

Comments

Pročitaj još