Ove godine više mališana u PU „Danica Jaramaz“

Foto: Radio Kontakt Plus

Predškolska ustanova „Danica Jaramaz“ u Kosovskoj Mitrovici, ove godine broji oko 750 mališana, što je najveći broj upisane dece u poslednjih nekoliko godina.

Ova vaspitno-obrazovna ustanova ove godine ima 42 predškolca više u odnosu na prethodnu, što znači da će naredne godine biti više prvaka u našem gradu.

„Ova generacija je bila veća i drago nam je zbog toga. Na osnovu tolikog broja, otvorili smo još jednu grupu predškolaca i to na celodnevnom boravku, tako da ove godine imamo jednu grupu predškolaca više na boravku kod nas“, ponosno ističe direktorka PU “Danica Jaramaz”, Gorica Marinković.

Mališani su raspoređeni po sledećim grupama: jaslene – četiri starije, dve srednje i jedna mešovita grupa, potom četiri grupe predškolaca na četvoročasovnom i tri grupe na celodnevnom boravku, kao i tri grupe mlađeg uzrasta, četiri srednjeg i četiri starijeg.

Za školsku 2022/2023. upis je trajao dva meseca. Međutim, ima i onih roditelja koji su kasnili sa predajom potrebnih dokumenata. Ipak, sva deca koja su prijavljena, primljena su u vrtić.

“Trudimo se da primimo svu decu koja su prijavljena u toku konkursa, ali je bilo prijave i posle konkursa. Uvek apelujem na roditelje da to ne rade, jer imamo dug period upisa. Mi to radimo dva meseca, ostali to rade tri nedelje ili mesec dana. Uvek damo taj prostor da roditelji mogu da se informišu preko medija, našeg sajta u vezi sa upisom“, napominje Marinković. 

Vrtić je počeo sa radom 5. septembra.

„Ove godine smo prvi put sa decom predškolskog uzrasta počeli sa himnom ’Bože pravde’, na veliko oduševljenje dece, a kako vidim i roditelja“, dodaje Marinković.

Mališane je ove godine sačekalo oplemenjeno dvorište ispred centralnog vrtića. Tobogan, klackalice, ljuljalice, peščanik, samo su neki od rekvizita koji su im na usluzi.

„Već vidim oduševljenje kod dece, jer mogu svakodnevno da izlaze napolje, a to nam je i poenta – da što više borave na svežem vazduhu. Želim da se zahvalim svima onima koji nam pomažu da funkcionišemo na ovaj način“, poručuje direktorka Marinković.

I PU „Danica Jaramaz“ u akciji prikupljanja školskog pribora

U akciju prikupljanja školskog pribora za decu sa Kosova i Metohije koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica, a koju je pokrenula humanitarna organizacija „Svi za Kosmet“, ove godine se uključila i predškolska ustanova „Danica Jaramaz“.

„Mi smo u dogovoru sa zaposlenima došli na ideju da se priključimo toj akciji i doprinesemo koliko je moguće, da prenesemo to i na roditelje, a da pritom i decu naučimo nekom humanom gestu“, navodi Marinković.

Direktorka poziva sve koji su u mogućnosti da se uključe u ovaj humani gest.

„Ovom prilikom zamolila bih sve roditelje koji žele da doniraju pribor ili novac, to mogu uraditi i kod nas. Pozivam i druge institucije da se priključe ovoj akciji.“

Akcija traje do 15. septembra.

Comments

Pročitaj još