• Početna>
  • Vesti>

Ana Brnabić u manastiru Banjska: Ovde se najbolje oseća trajanje srpskog naroda; jedinstvo nam je najvažnije

Foto: Radio Mitrovica sever

Nakon posete Interaktivnom multimedijalnom centru u Kosovskoj Mitrovici, premijerka Srbije Ana Brnabić nastavila je posetu severu Kosova i Metohije obilaskom manastira Banjska, gde ju je pored okupljenih građana, dočekao vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

“Najbolje možete da osetite prisustvo i trajanje srpskog naroda na KiM, jer to zaista nigde bolje ne možete da osetite nego u našim svetinjama na Kosovu. I onda ne možete a da se ne osećate posebno i da osetite još veću energiju, da se borite i za naš narod i za prisustvo Srbije na KiM. I zato mi je jasno zašto je toliko važno za naše ljude da dolaze i da se uvek vraćaju Kosovu i Metohiji” rekla je Brnabić

Ona je ponovila poruku mira i stabilnosti, već izrečenu u Kosovskoj Mitrovici.

“Ja sam danas ovde da prenesem poruku mira i poruku koliko nam je važna stabilnost i koliko ćemo se za to boriti u ovim teškim i izazovnim vremenima. I kada to kažem, to je nekako na Kosovu i Metohiji termin koji se provlači ne samo kroz decenije, već kroz vekove. Ali ono što je nama najvažmije i što posebno želim da kažem, ovde u Banjskoj, u zadužbini Svetog kralja Milutina, da nam je važno jedinstvo našeg naroda, jedinstvo oko naše SPC oko koje se okuplja naš narod, a posebno ovde na Kosovu i Metohiji, jedinstvo sa našiom državom i našim državnim rukuovodstvom” istakla je premijerka Srbije.

Prema rečima Brnabićeve, političko jedinstvo koje je temelj politike Aleksandra Vučića, olakšava posao Beogradu da odredi strateški pravac kako da se ojača narod na KiM.

“Moja molba danas je da čuvate to jedinstvo. To je najvažnije i to je nešto najveće što vi ovde imate i za šta mi u Beogradu možemo da se uhvatimo i da se borimo protiv svih nedaća i izazova”.

Srbija je ozbiljna državanaglasila je i dodala da i kada je teško, Srbija stoji iza toga da svoje obaveze mora da ispunjava, ko god da je te obaveze preuzeo. To, kako je istakla, pokazuje kredibilitet jedne države.

Ponovila je da će se diplomatska bitka za registarske oznake i Zajednicu srpskih opština nastaviti jer je ona “kičmeni stub i osnova prvog sporazuma o normalizaciji”.

“Zato je moja poruka danas i ovde i svuda i stalno: ZSO mora biti uspostavljena što pre”.

“Učinićemo sve da sačuvamo mir, da vi i vaše porodice ovde budete bezbedni i da smo spremni na razgovor sa Prištinom uvek i svuda, na teške odluke, da ponesemo taj teret, svaki razgovor je bolji od bilo kakvog konflikta. i zato smo za tim stolom, to nam daje neku predvidljivost. Da pokušamo da nađemo rešenje kroz dijalog, kompromis. I spremni smo skoro na sve, skoro po svaku cenu da očuvamo mir i stabilnost” rekla je premijerka Srbije.

Ponovila je da je crvena linija Beograda bezbednost naroda na KiM.

“Neće biti novih oluja i pogroma. To je crvena linija i to treba svi da znaju” naglasila je Brnabić.

Vladika Teodosije: Opstanak na ovim svetim prostorima je naš prioritet

Vladika raško – prizrenski i kosovsko – metohijski Teodosije rekao je poželevši dobrodošlicu premijerki Brnabić, da i srpski narod i srpske svetinje na Kopsovu i Metohiji, ovde opstaju zahvaljujući pomoći i podršci Republike Srbije, njene Vlade i Kancelarije za KiM.

“Ulaže se u obnovu naših svetinja, za održivost naših crkava, sveštenstva, monaštva i u gradovima i krajivima gde je danas teško, gde nema naših Srba da tu žive. Takođe, ulaže se novac da bismo mogli da zaposlimo i naše ljudi koji opstaju i žele da ostanu na ovim prostorima. Nama je to danas prioritet, da opstanemo na ovim svetim prostorima, da sačuvamo sve što su naši sveti preci podigli, nama zaveštali,i ne samo da to sačuvamo, nego i da obnovimo i to predamo pokolenjima” rekao je vladika Teodosije i zahvalio premijerki i Vladi na podršci.

Pored Kosovske Mitrovice i Banjske, agendom je predviđeno da premijerka Srbije, do kraja dana, obiđe i opštinu Leposavić.

Comments

Pročitaj još