• Početna>
  • Vesti>

Otvoren međunarodni sajam “Vinska vizija Otvorenog Balkana”

Foto: RTS, print screen

Prvi međunarodni sajma vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana” u okviru inicijative “Otvoreni Balkan” počeo je u Beogradu svečanim otvaranjem kojem su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski.

Lideri Balkana u dobrom raspoloženju degustirali vino

Nakon svečanog otvaranja sajma “Vinska vizija Otvorenog Balkana”, predsednik Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dmitar Kovačevski i Edi Rama, premijer Crne Gore Dritan Abazović i premijerka Ana Brnabić posetili su nekoliko štandova izlagača i probali neka od njihovih vina.

Na štandu jednog proizvođača iz Albanije, koji kaže da proizvodi oko 100.000 boca godišnje, oni su probali šampanjac i njime nazdravili.

Vučić je na štandu Hilandara preporučio premijerima Kovačevskom i Abazoviću da probaju vino.

Predsednik Srbije je u razgovoru sa predsednikom Udruženja vinara i vinogradara Srbije Stevanom Rajtom primetio i da vino napravljeno od autohtone albanske sorte podseća na naš prokupac.

Proizvođači iz Negotina predstavili su se nekim internacionalnim i autohtonim sortama poput kabernea i tamjanike.

Albanski vinari su pozvali Vučića da ih poseti u Albaniji i proba njihove proizvode tamo gde nastaju.

Nakratko je u društvu Rame zatim porazgovarao sa urednicima poznatog austrijskog časopisa specijalizovanog za vinarstvo Falstaf, za koji je rekao da je nauticajniji magazin o vinarstvu i kulinarstvu na nemačkom govornom području u Austriji, Nemačkoj i Južnom Tirolu.

Otvaranjem crnog vina “Otvoreni Balkan”, koje je napravljeno od tri lokalne sorte iz sve tri zemlje članice ove regionalne inicijative, počeo je Sajam vina.

Predsednik Vučić se informisao od kojih vrsta grožđa je napravljeno i, kako mu je rečeno, radi se o vinu napravljenom od srpskog “probusa”, severnomakedonskog “vranca” i albanskog “šazila”.

Sajam je na taj način simbolično otvoren, a sa ostalim liderima na bini je bila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Kovačevski: Krajnji cilj ukidanje granica između zemalja regiona

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je na otvaranju sajma u Beogradu da je inicijativa “Otvoreni Balkan” počela kao vizija regionalne saradnje na putu ka Evropskoj uniji, a da je sada prilika da se države regiona zajednički nose sa svim izazovima.

“Zbog toga ćemo iskoristiti svaku priliku da se povezujemo i da dobijemo nove mogućnosti jer su se novi putevi otvorili pred nama, putevi koji povezuju i razvijaju region. Došao je trenutak da obezbedimo bolji životni standard za naše građane, to je naša dužnost”, naglasio je Kovačevski.

Rekao je da nikada neće prestati da radi na otvaranju granica Balkana, kao i da je njegov krajnji cilj da granice između zemalja regiona budu ukinute jer, kako kaže, građani to zaslužuju.

Rama: Otvoreni Balkan mnogo više od privrede i daleko više od politike

Premijer Albanije Edi Rama poručio je na otvaranju sajma vina da je regionalna inicijativa ‘Otvorenog Balkana’ mnogo više od privrede i trgovine, ali i daleko više od politike.

“‘Otvoreni Balkan’ je proizvod mira koji će biti održiv, projekat jedinstva u miru sa vizijom za budućnost, tako da ovo malo susedstvo u srcu Evrope ne pati više od ostataka iz prošlosti već da postane mesto budućnosti za naše mlade”, istakao je Rama.

Naveo je da je odlučio da ne pročita govor koji mu je napisan, koji je počinjao time da su u Albaniji napravili prvo vino još u bronzanom dobu, i istakao da i ne zna koliko je to tačno, ali da zna da smo protraćili mnogo vremena u tome da dokazujemo ko je bio najstariji, prvi nešto napravio i polaže pravo da živi ovde.

Poručio je da smo svi naučili da niko neće ići odavde, pošto ćemo ovde ostati i posle mnogo vekova.

“Naš izbor je jednostavan, kako da ostanemo na ovom prostoru a da svi budemo zajedno u istom evropskom susedstvu pokušavajući da ga učinimo mirnijim za naše narode ili da možemo da se gađamo kamenjem i podmećemo jedni drugima kao što smo to radili godinama”, poručio je albanski premijer.

Rama je izjavio i da je sajam “Vinska vizija Otvorenog Balkana” na visokom evropskom nivou.

Vučić: Imamo čime da se ponosimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju sajma “Vinska vizija Otvorenog Balkana” u Beogradu da je danas veliki i poseban dan i da nema čoveka na sajmu koji nije nasmejan.

Istakao je da je obilazio mnoge evropske sajmove, ali da je malo gde u Evropi to napravljeno i urađeno kao što je “Otvoreni Balkan” uradio u Beogradu.

“Imamo čime da se ponosimo i ovim što smo zajedno uradili pokazali smo ne samo da možemo da budemo deo sveta, nego da i u mnogo čemu možemo da se takmičimo i budemo bolji u različitim sferama društvenog života i u svim važnim stvarima”, naglasio je Vučić.

Rekao je da danas može da se vidi koliko je “Otvoreni Balkan” važna i otvorena inicijativa.

Istakao je da je zadovoljan jer je, pored činjenice da je septembar težak za vinare, sajam u Beogradu okupio vinare iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i mnogih drugih zemalja.

Pozvao je građane Beograda i Srbije da dođu od danas posle podne do nedelje da probaju najbolja vina iz regiona i sveta.

“Danas su Beograd i ‘Otvoreni Balkan’ svetska prestonica vina i otvorenog srca pozdravljamo goste”, naglasio je Vučić.

Više od 350 kompanija iz 39 zemalja zakazalo je 420 poslovnih sastanaka u okviru Prvog međunarodnog sajma vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana”, koji traje do 4. septembra.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”.

Manifestacija okuplja vinarsku elitu, najeminentnije vinare, vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere, distributere i trgovce vinom i promovisaće Balkan kao originalnu turističku i geografsku destinaciju i bogatstvo autohtonih vinskih sorti.

Comments

Pročitaj još