• Početna>
  • Vesti>

Vujičić: Vučić još jednom opravdao apsolutno poverenje koje su mu Srbi sa KiM ukazali

Narodna poslanica u Skupštini Srbije Danijela Vujičić pozdravila postignuti dogovor između Beograda i Prištine uz čvrste garancije EU koji se tiče slobode kretanja i srpskih dokumenata. Ističe da kontinuirani pokušaji Prištine, da institucionalno ukine državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, ignorišući sopstvene obaveze iz postignutih sporazuma i ovog puta su diplomatski poraženi.

“Predsednik Vučić je još jednom opravdao apsolutno poverenje koje su mu Srbi sa KiM ukazali, boreći se ne samo za našu bezbednost i potvrđujući da smo ravnopravni građani Republike Srbije koji se bore za svoja prava, neprikosnoveno pravo na slobodu i očuvanje našeg identiteta na vekovnim ognjištima, gde  nećemo popunjavati nikakve formulare sa ograničenim vremenskim periodom, za boravak u sopstvenim domovima”.

Punu podršku uputila je našem pregovaračkom timu u, kako navodi, teškoj diplomatskoj borbi a kao naredna se odnosi na jednostrani potez Prištine da ukine KM registarske tablice Republike Srbije na koje naš narod na severu KIM ne pristaje.

“Garancije EU, na uslov Beograda o slobodnom kretanju građana, sa prebivalištem na KiM, sa ličnim kartama Republike Srbije, srpski narod je primio sa olakšanjem, a tekst disklajmera u kome se navodi da se ‘kosovske’  lične karte,  isključivo koriste “iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca” u skladu sa Sporazumom Beograda i Prištine o slobodi kretanja iz 2011. godine, “ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)”.

“Kontinuirani pokušaji Prištine, da institucionalno ukine državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, ignorišući sopstvene obaveze iz postignutih sporazuma i ovog puta su diplomatski poraženi. Srpski tim sa predsednikom Vučićem na čelu još jednom je pokazao požrtvovanost, upornost i strpljivost zarad mira, koji je jedini garant bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji”, poručuje narodna poslanica u Skupštini Srbije Danijela Vujičić.

Comments

Pročitaj još