Vučić predložio Anu Brnabić za predsednicu Vlade

RTS

Predsednik Aleksandar Vučić predložio je Anu Brnabić kao kandidata za predsednika Vlade Srbije.

Vučić: Odluka je bila komplikovana

Predsednik Aleksandar Vučić naveo je da je u skladu sa Ustavom Republike Srbije, a pošto je saslušao mišljenja predstavnika izbornih lista, doneo odluku da kandidat za predsednika Vlade bude Ana Brnabić.

“Odluka je bila komplikovana, složena i unutar najveće stranke u zemlji i sa koalicionim partnerima”, rekao je Vučić i dodao da će sva tri kandidata za premijera biti izuzetno važni članovi Vlade. 

“Ana Brnabić neće biti četiri godine predsednica Vlade”

Vučić je naveo da Ana Brnabić neće biti četiri godine predsednica Vlade, kao i da će taj mandat trajati kraće i da će doći do promena u Vladi 2024. godine.

“Veoma je važno da ona ostane predsednica Vlade da bismo mogli da nastavimo i da užurbano radimo u rešavanju problema na jesen i zimu ove godine. Važno je da neko ko je iskusan i u koga imam poverenje može to da radi u ovom trenutku”, poručio je Vučić.

“Vučević potpredsednik Vlade, Dačiću dve važne funkcije”

Miloš Vučević će biti veoma značajan činilac nove Vlae i potpredsednik Vlade Srbije, naveo je Vučić.

“Što se tiče Ivice Dačića želim da kažem da će imati značajnu i još značajniju ulogu i funkciju u državnom aparatu i to ukazuje na povrenje koje imam i prema Ani i prema Milošu i prema Ivici Dačiću”, rekao je Vučić.

Dodao je da će Ivica Dačić sem važnog ministarskog mesta i zamenika predsednika Vlade imati i funkciju koordinatora službi bezbednosti.

“Naravno, Siniša Mali u kojeg imam ogromno poverenje i koji će takođe po onome što sam mogao da zaključim i na sastanku Predsedništva najveće političke stranke biti jedan od potpredsednika Vlade”, dodao je Vučić.

“Biće mnogo promena u Vladi”

Biće mnogo promena u Vladi, rekao je Vučić i dodao da su pred Anom Brnabić sada teški zadaci.

Dodao je da očekuje da u narednih dvadesetak dana bude iznet predlog Vlade.  

“Ovo je naš dogovor i kod nas nema nikakvih trzavica, svađa i problema. Mi smo za ovo vreme postali prijatelji i dobro znamo šta radimo i koliko je važno da sačuvamo stabilnost države”, rekao je Vučić.

Ukazao je da u Anu Brnabić ima bezgranično poverenje, kao i da je pokazala izuzetnu marljivost.

“Odlučio sam kada je jedan narodni poslanik rekao da je problem da izaberemo Anu zato što je satanizovana i tog trenutka sma odlučio da je izaberemo. Zato što su je satanizovali najgori u Srbiji i govorili najgore o ženi koja je radila izvanredan posao za ovu zemlju”, naglasio je Vučić.

“Mislim da nam dolazi težak period i da će morati da dođe do ukrupnjavanja političke scene, jer će morati da se odvoje oni koji su odgovorni, a koji su u centru i malo desno i levo od centra od onih koji su krajnje neodgovorni i koji bi zemlju uništili u roku od pet minuta – to su krajnji desničari koji su prepuni patriotskih floskula, a bukvalno bi razorili zemlju i oni najveći levičari, tobože veliki liberali, a ustvari ljudi koji bi uništili sve što je nacionalno i državotvorno u našoj zemlji”, dodao je Vučić.

“Čekamo garancije EU za lična dokumenta”

Govoreći o razgovorima koji su prethodnih nedelja i dana vođeni o Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije je rekao da kada je reč o registarskim tablicama tu nema dogovora, ali se nada da će EU dati garancije za lična dokumenta.

“Mi smo spremni da izdamo jedan opšti ‘disklejmer’ u kome bi pisalo da se omogućava korišćenje ličnih karata izdatih od strane Prištine isključivo zbog nesmetanog kretanja građana, a ne kao bilo kakvo priznavanje državnosti Kosova”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da čekamo garancije EU da će svaki Srbin koji živi u Leposaviću ili Gračanici moći sa dokumentima Republike Srbije da ulazi ili izlaze nesmetano, a ne da mora da ima dokumenta izdata od strane Prištine.

Comments

Pročitaj još