• Početna>
  • Vesti>

KFOR: Policija može da obavlja svoje dužnosti na celoj teritoriji Kosova

Foto: Kim, arhiva

Kosovska policija može da obavlja svoje dužnosti na celoj teritoriji Kosova, bez geografskih ograničenja, dok je Kosovskim bezbednosnim snagama za kretanje na severu potrebna saglasnost komandanta KFOR-a, potvrđeno je za RTV Kim iz ove vojne misije.

“Kosovska policija i Kosovske bezbednosne snage (KBS) su deo lokalnih institucija koje se bave bezbednošću. Policija može da obavlja svoje dužnosti na celoj teritoriji Kosova, bez geografskih ograničenja. Svako kretanje KBS-a ka severnom delu Kosova zahteva prethodno obaveštenje i saglasnost komandanta KFOR-a. Ovo je u skladu sa ranijim sporazumom, a NATO očekuje da lokalne institucije nastave da ga sprovode”, naveo je za RTV Kim portparol KFOR-a, pukovnik Karmelo Vitale odgovarajući na naše pitanje “Da li Specijalna jedinica policije ROSU može da ide na sever Kosova bez dozvole KFOR-a?”.

Podsetimo, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je sinoć u saopštenju za javnost naveo da specijalne jedinice kosovske policije (kolokvijalno ROSU) “nemaju šta da traže ne severu Kosova i Metohije, ni po jednom jedinom slovu i bilo kojoj tački bilo kog sporazuma” i prozvao NATO koji je, po njemu, “dužan da speči svaki pokušaj upada ROSU na sever”. On je poručio da “ako oni (NATO/KFOR) neće, upade ROSU će sprečiti srpski narod”.

“Ako situacija eskalira u nasilje, policija i mirovne snage NATO sa 3.800 pripadnika KFOR-a staće joj na kraj”, kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti komentarišući potencijalni scenario za 01. septembar na severu Kosova.

O NATO-u i KFOR-u je pre nekoliko dana govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je najavio da će im “uputiti pismo” zajedno sa Anom Brnabić i Vladimirom Orlićem.

“Što se tiče KFOR-a i ovoga što NATO radi… Ja ću uputiti pismo sa, verujem, predsednicom Vlade i predsednikom Skupštine jer mi drugačije tumačimo njihovu ulogu. Oni formalno mogu da se pozovu na slobodu kretanja, ali nju nisu ugrozile barikade, već oni koji hoće da uvedu svojevrsni vizni režim srpskom narodu, koji hoće da zaustave saobraćaj na administrativnoj liniji… Vaš je cilj da zaštitite srpsko stanovništvo, govorite o ljudima da su manjina, zašto je ne zaštitite”, rekao je Vučić.

Koliko god srpski zvaničnici u javnosti “oštro” protestovali protiv angažmana kosovske policije, pa i njenih specijalnih jedinica, njihovo prisustvo i delovanje na severu Kosova niz godina nije iznenađenje i nepoznanica, a blindirana vozila policijskih specijalaca se i ovih dana kreću tim delom Kosova.

Comments

Pročitaj još