• Početna>
  • Vesti>

Lajčak nakon sastanaka u Prištini: Zabrinuti smo, ne želimo da se ponovi situacija od 31. jula

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je, nakon sastanka sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, da “EU i SAD zajedno rade na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”, kao i da je međunarodna zajednica veoma zabrinuta zbog onoga što su videli na terenu 31. jula. Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakao je da su dobili uveravanja da neće biti eskalacije situacije.

Miroslav Lajčak je naveo da su zajedničkom posetom sa Gabrijelom Eskobarom želeli da pošalju poruku da između Brisela i Vašingtona postoji jedinstvo i da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog onoga što se dogodilo 31. jula.

Naveo je da očekuje nakon sastanaka sa “liderima Kosova i Srbije, da se ne ponovi ono što se desilo u julu na severu”.

“Najvažnija poruka je da smo ovde sa Gabrijelom Eskobarom kao prva tačka da pokažemo da je jedinstvo između EU i SAD potpuno i da ne može biti bolje. Radimo zajedno na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. I drugo, međunarodna zajednica je veoma zabrinuta zbog onoga što smo videli na terenu 31. jula. I očekuje se od nas zajedno, kao pregovarača i od lidera Kosova i Srbije, da ne dozvolimo da se to ponovi 31. avgusta i zato smo ovde”, izjavio je Lajčak posle sastanaka.

Eskobar: Dobili smo uverenja da ne žele sukobe na severu Kosova 

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, nakon sastanka sa Osmanijevom i Kurtijem, istakao je da su ga oni uverili da ne žele eskalaciju situacije, prenosi Kljan Kosova.

Eskobar je naveo da su “Lajčak i on tu kako bi se optimizam lidera Kosova i opozicionih stranaka, da ne dođe do eskalacije, pretočio u činjenicu”.

“Uveravali su nas da ne žele nikakvu eskalaciju, ne žele nasilje 1. septembra. Dakle, danas smo ovde da se pobrinemo da sve te dobre želje i sav taj optimizam budu pretočeni u dobro zemlje”, rekao je Eskobar.

Lajčak i Eskobar sutra u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom.

Sastanak sa Lajčakom planiran je u 17 časova, a sa Eskobarom pola sata kasnije u Predsedništvu Srbije.

Pre toga, Lajčak i Eskobar otići će u Kosovsku Mitrovicu, gde će razgovarati sa predstavnicima Srba.

Odbornici opština severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok održali su, ranije danas, zajedničku odborničku skupštinu u Zvečanu.

U zajedničkoj deklaraciji naveli su da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću daju podršku da u narednih sedam dana pronađe kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog, a u skladu sa interesima naših građana uz očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti.  

Comments

Pročitaj još