• Početna>
  • Vesti>

Petković ambasadoru Hilu: Jednostrane akcije Prištine mogu ugroziti bezbednosnu situaciju na KiM

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno informisao o razgovorima Beograda i Prištine, koji su održani u četvrtak, u Briselu i nastojanjima Beograda da se kroz dijalog smire tenzije i pronađe održivo rešenje na terenu, saopšteno je danas iz Kancelarije za KiM.

Petković je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je Beograd i ovog puta pokazao da želi nastavak dijaloga i uspostavljanje normalizacije odnosa sa Prištinom, što bi bio preduslov mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta države Srbije, ali i celog regiona zapadnog Balkana.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da je delegacija Beograda pokazala maksimalnu odgovornost i sve vreme insistirala na očuvanju mira i bezbednosti građana u pokrajini i da je u tom svetlu ponudila kompromisna rešenja, koja je prištinska delegacija odbila, stoji u daljem tekstu.

“Priština je u Brisel došla sa idejom o nekakvom generalnom sporazumu u šest tačaka, sa posebnim insistiranjem na međusobnom priznanju, plaćanju navodne odštete od strane Beograda i ponovnom preispitivanju svih prethodno dogovorenih sporazuma, što jasno pokazuje da prištinski političari imaju samo dva cilja, ukidanje države Srbije na teritoriji Kosova i Metohije i proterivanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta”, upozorio je Petković.

Petković je, navodi se dalje u saopštenju, izrazio bojazan da će insistiranje Prištine da za deset dana primeni odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, dovesti do daljeg podizanja tenzija i do pojačanih provokacija i pritisaka na Srbe.

“Zato je od suštinskog značaja da svi relevantni međunarodni faktori shvate ozbiljnost situacije u kojoj se trenutno nalazimo i razumeju da jednostrane akcije Prištine po navedenim pitanjima mogu ugroziti bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji”, naglasio je direktor Petković.

Petković je naglasio da bi formiranje Zajednice srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, a što prištinska strana odbija da ispuni više od devet godina, bio neophodan korak u dobrom smeru i ključ za rešavanje mnogih problema u pokrajini.

Srbija će nastaviti da u narednih deset dana traga za kompromisnim rešenjima, ali će isto tako ostati odlučna da zaštiti bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da ga sačuva od pogroma i progona, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković, stoji u saopštenju.

Na kraju razgovora, Petković je zahvalio američkom ambasadoru na razumevanju za položaj srpskog naroda u pokrajini, ali i na prepoznavanju da je srpska deledgacija na razgore u Briselu došla spremna da pregovora, da dođe do kompromisa i pronađe put napred.

Comments

Pročitaj još