• Početna>
  • Vesti>

Vučić: “Šta god bilo, izbegličke kolone neće postojati”; Srbi sa Kosova tražili garancije

Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na početku obraćanja javnosti posle najnovije runde pregovora u Briselu, u opširnom podsećanju od rata i Kumanovskog sporazuma i usvajanja Rezolucije 12 44 koji se nisu sprovodili a njihovo nepoštovanje je ugrozilo opstanak i prava Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je da je danas obaveza da u uslovima koji nisu hipotetički, da kažem Srbima sa severa Kosova i Metohije šta se dešavalo u Briselu, sta su Albanci tražili a šta smo mi ponudili. Ne samo o tehničkim detaljima , nego o onome što možemo a šta ne možemo i šta ćemo preduzeti.

Iz briselskog sporazuma je uzimano i najčešće pogrešno tumačene odluke, albanci su poricali sve na sastanku i odbijali kategorički predloge srpske strane. Posebno su rešeni da svojim postupcima proteraju Srbe sa severa Kosova i Metohije.

“Mi smo se rukovodili sa četiri osnovna zadatka koje smo postavili. Prvi je bio da uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir stabilnost i sigurnost za naše građane, da sprečimo sveopštu osudu zapada koji bi usledio protiv Srbije da nismo dovoljno kompromisni i da nismo pokazali koliko želimo mir. Nismo sami u svetu ima prijatelje, investitore, Azija nam je udaljena .Tako mali moramo da brinemo o sebi ali i o odnosima svih drugih prema nama, da brinemo o tome kako će svetske sile da gledaju na naše stavove ili ćemo pokazati nasim stavovima da druga strana ustvari ništa ne želi, i pod cetiri da obezbedimo opstanak za Srbe na Kosovu, jer je poslednjih dana kod našeg naroda nasatao veliki strah.

Ključna poruka Srbima na KiM je da, šta kod bilo, izbegličke kolone neće postojati.

“Mi nemamo kud, saterani smo u ćošak. Sačuvaćemo naš narod od progona i pogroma, ako to NATO ne bude želeo”, naglasio je predsednik. Srbi su progonjeni na celom Kosovu i Metohiji, ne samo na severu, ukazao je predsednik.

“Sada su posebno rešeni da kao poslednju kost u grlu proteraju Srbe sa Kosova i Metohije”, upozorio je Vučić.

Beograd je predložio KS tablice koje su statusno neutralne, naveo je predsednik, ali je Kurti rekao da svi moraju da imaju “RKS table”.

“Smisao svega je da šta god mi prihvatali ili ne prihvatali, oni odbijaju sve”, naveo je Vučić.

Predsednik je zamolio NATO da obavlja svoj posao, da obezbedi mir Srbima na severu, da ne budu ugroženi od albanske policije.

“Vaše je da obezbedite da banda ne prelazi Ibar. Za vas su barikade problem, a ne kriminalne odluke”, ukazao je Vučić i podsetio da se za ulaz na sever mora tražiti odobrenje gradonačelnika.

Ono što su Srbi sa Kosova, kako je rekao, tražili jesu garancije da neće doživeti pogrom, što im je Vučić, prema njegovim rečima, garantovao.

“Grčevito ćemo tražiti kompromis narednih deset dana. Nadam se da ćemo uspeti. Da li verujem u to? Plašim se, čak i kada to uspemo, da nas čeka sledeća ‘krivina’ brzo, pa sledeća i plašim se da je Rubikon pređen”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da će učiniti sve da se dođe do rešenja.

“Sporazum u šest tačaka”

Ideja Albanaca, kaže Vučić, bila je da se ide na “generalni sporazum u šest tačaka”.

“Sastoji se iz sledećih: 1 – generalni principi bilateralnih odnosa i međusobno priznanje, ulaz u međunarodne organizacije 2 – rešavanje problema iz prošlosti (rešenje problema nestalih, konstatovanje i rešavanje problema silovanih, raseljena lica, uništenje privatne i javne imovine i vraćanje artefakata, umetničkih i drugih koje je otela Srbija, finansije, odnosno ratna odšteta, 3 – saradnja u budućnosti, 4 – isti odnos i prava to Srba što ima na Kosovu i Metohiji kao ona Albanaca u Bujanovcu i Preševu, 5 – ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma, na šta su negativno reagovali ljudi iz EU. Ono što im se ne sviđa, kao ZSO, idemo na ponovno razmatranje, jer tada je bila kriminalna vlada 6 – dispute settelement and final provisions ( prim. aut. rešavanje sporova i završne odredbe). To nije novi papir, sadržaj smo imali ranije. To je ono što traže od Srbije”, rekao je predsednik Srbije.

Sve što je srpska strana predložila, kaže Vučić, na kraju nije prihvaćeno. Kaže i da je pojačana “svaka vrsta obaveštajne aktivnosti na severu KiM”.

“Na vreme smo obavestili lica koja se nalaze na spisku za likvidaciju koji je napravio prištinski režim, a koje su pojedine spoljne službe odobrile prećutno ili klimanjem glavom”, rekao je Vučić.

“Predstavnici Srba rekli da će napustiti institucije ako ne prestane progon”

Predstavnici Srba su podržali rukovodstvo Srbije da traga za kompromisnim rešenjem, naveo je Vučić i dodao da su tražili i dobili garancije da se pogrom i proterivanje Srba neće dogoditi.

Preneo je da su mu predstavnici Srba rekli da će, ukoliko se ne prekine sa ovakvim progonom, u narednih mesec dana doći najpre do napuštanja prištinskih insititucija od strane srpskih političara, a zatim će do kraja septembra institucije napustiti i policajci i sudije i tužioci.

Doći će, ukazuje, do potpune razgradnje briselskog poretka.

“Srbi više ne žele da budu bilo čiji taoci”, istakao je Vučić i naglasio da će Srbi imati punu podršku.

Comments

Pročitaj još