• Početna>
  • Vesti>

Ministarstvo kulture: Visoki Dečani 20 godina pod snažnom vojnom zaštitom

Foto: Vikipedija

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije istaklo je da je manastir Visoki Dečani jedini spomenik kulture koji je 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom, kao i da je upisan u Uneskovu listu Svetske baštine u opasnosti, nakon izjava kosovskog ministra kulture Hajrula Čekua, koji je ocenio da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu i da je prisusvo Kfora oko manastira simbolično.

„Stoga nije jasno na koje bezbednosne izveštaje se poziva predstavnik privremenih institucija Prištine imajući u vidu jednoglasnu odluku Uneska da srpski manastiri na Kosovu i Metohiji ostanu na listi ugroženih, kao i najnoviji izveštaj Misije Oebsa iz jula ove godine koji ukazuje na brojne vandalizme i krivična dela počinjena na objektima i lokalitetima Srpske pravoslavne crkve u periodu od 2014. do 2020. godine“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Napomenuli su i da je tokom „orkestriranog pogroma širom Kosova u martu 2004. uništeno ili srušeno 136 objekata srpske pravoslavne crkve, od kojih većina građevina do danas nije obnovljena“.

„Očigledno je da izjava Čekua predstavlja pokušaj skretanja pažnje sa stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu, koje je pod neprekidnom pretnjom, od fizičkog uništenja i skrnavljenja do falsifikovanja i preotimanja. Ugrožavanje prava i kulturnog nasledja, nažalost predstavljaju tešku svakodnevicu srpskog naroda na Kosovu“, stoji u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja naglasilo je da će nastaviti da ukazuje na podmetanja i provokacije, imajući u vidu suštinski značaj i izuzetnu vrednost srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu za nacionalni identitet i svetsku baštinu.

Comments

Pročitaj još