• Početna>
  • Vesti>

Preminulo 6 pacijenata, koronavirusom zaražena još 5.991 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 5.991 slučaj zaraze koronavirusom, od 15.920 testiranih uzoraka. Od posledica kovida 19 preminulo je 6 osoba. Na bolničkom lečenju je 628 pacijenata, od kojih je 21 na respiratoru.

Epidemijska situacija u Srbiji se komplikuje. U porastu je, osim broja novozaraženih, i broj pacijenata na respiratoru, na bolničkom lečenju, broj preminulih od kovida 19.

Zbog pogoršanja epidemijske situacije, kovid ambulante u mnogim gradovima produžile su radno vreme i rade do 22 sata.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je za RTS da nije zabrinut zbog trenutne situacije za koronavirusom, ali da ona zahteva ličnu i kolektivnu odgovornost i opreznost. 

Prema njegovim rečima, u bolnicama su uglavnom stariji pacijenti, ali ima i mlađih.

“Omikron i njegove podvarijante su mnogo zaraznije. Jedan pacijent može da zarazi od 15 do 20 osoba. I dalje treba da budemo odgovorni u smislu vakcinacije i poštovanja epidemijskih mera”, rekao je Đerlek.

U Institutu za majku i dete trenutno je četvoro kovid pozitivne dece, izjavio je za RTS profesor Vladislav Vukomanović, zamenik direktora tog Instituta.

Naveo je da podvarijante omikrona kod dece izaziva blaže kliničke slike, ali da se ne treba opuštati jer sa porastom broja obolelih, raste i broj hospitalizovanih.

Comments

Pročitaj još