Vučić: Predaje neće biti, Srbija će pobediti

Pintscreen Vučić, konferencija za novinare 31.7.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare da je situacija za Srbe na Kosovu i Metohiji komplikovana i složena.

“Molim ih za mir, kumim ih za mir, ukoliko ne čuju Srbija će pobediti Molim i Albance i Srbe da sačuvamo mir” rekao je Vučić.

Mi smo obavili razgovore sa predstavnicima srpskog naroda sa KiM, pokušaćemo da sačuvamo mir po svaku cenu, da zamolim Albance da se urazume i da Srbi ne ne nasedaju na provokacije, rekao je Vučić.

Molim predstavnike moćnih zemalja da vode malo računa o međunarndom pravu i na malo relanosti na terenu i da njihovi štićencii ne izazovu sukob, ukazao je Vučić.

To je moja velika molba, rekao je.

Smi ćemo da molimo za mir i da tražimo za mir, kaže on.

Predaje neće biti i pobediće Srbija, drznu li se da krenu u progon Srba, ubijanje Srba, Srbija će pobediti, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da je uplašen zbog reakcije srpskog naroda, i njegov savet je da budu mirni, ako Srbi krenu u mitinge da budu mirni i da ne daju povod Albancima da pucaju u masu.

“Atmosfera je dovedena do usijanja, Srbi više zuluma trpeti neće, skoro da sam klekao pred njih i molio ih i na kraju sam dobio obećanje. Situacija je mnogo kompleksnija”, kaže Vučić.

Akcija Prištine treba da počne večeras u ponoć

“Ako neko misli da ponovi 17. mart to se neće dogoditi. Želimo samo mir i poštovanje svih propisa”, kaže Vučić.

Smatra da u ovom trenitku ne odgovara stranim silama da na KiM dođe do problema.

Vučić je rekao da akcija Prištine treba da počne večeras u ponoć, a Srbi treba da se nateraju da odustanu od KM tablica.

“Neki bi rekli da to ne treba da stvara neki problem. Albanci su jedinstveni i pozivaju se na sporazum koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri”, naveo je.

“Jasno je da to ne sme da se odnosi na Srbe sa KiM. Albanci žele da iskoriste i da kažu, to je reciprocitet, imamo pravo sa Ustavom Kosova”, kaže Vučić.

Ne želimo sukobe i rat, dodao je.

Podseća da 2020. godine Priština svojevoljno i samovoljno ukida KS tablice. “Šta Priština hoće, hoće da kaže da ne postoje KS tablice, da kažu – mi smo suverena država, i mi zato ukidamo KS tablice i nećemo da dozvolimo KM tablice, da niko nikada ne bi pomislio da postoje ostaci neke druge države na KiM”, naveo je Vučić.

Suprotno svim normama oni hoće na silu da provedu to, zato vode kampanju, kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, prištinski režim pokušava da iskoristi raspoloženje u svetu u kojem misle da mogu da igraju na kartu da veliki Putin naređuje malom Putinu, pa mali Zelenski može da spasi… doneli odluku da nameću stvari koje nemaju pravo da nameću.

Vučić je naglasio da su poslali svoje jedinice sa 21 tonom goriva na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, sve bi trebalo da krene od ponoći i da počnu da ubeđuju sve da odustanu od tablica KM.

“Morate da razumete. Albanci se pozivaju na sporazum o slobodi kretanja, tačku 3 iz 2011, pričam o ličnim kartama, koje su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri”, istakao je Vučić.

Comments

Pročitaj još