• Početna>
  • Vesti>

Održano prvo ročište na ponovljenom suđenju Ivanu Todosijeviću

Foto KoSSev

U Osnovnom sudu u Prištini juče je održano prvo ročište na ponovljenom suđenju poslaniku Srpske liste u kosovskoj skupštini, nekadašnjem ministru i predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću potvrdio je za KoSSev advokat Nebojša Vlajić. On se tereti za „izazivanje nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti“.

Ivan Todosijević osudjenje 2019. na dve godine zatvora, zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja, kada je, između ostalog, rekao da je „Račak fabrikovan“.

U međuvremenu je u drugostepenom postupku Apelacioni sud sredinom prošle godine potvrdio presudu Osnovnog suda, a potom je Vrhovni sud poništio i suđenje je vraćeno na početak.

„Vrhovni sud je smatrao da je u prvom postupku bilo brojnih povreda krivičnog zakona i zakona o krivičnom postupku i vratio je predmet na ponovno suđenje“, podsetio je Todosijevićev branilac, Nebojša Vlajić za KoSSev portal.

Novo suđenje je održano danas, međutim nije završeno, jer sudija mora da izvede dokaze, odnosno da pregleda snimak sporne izjave za koju odbrana tvrdi da nije krivično delo.

Advokat Vlajić kaže da odbrana očekuje da sud uvaži njihove argumente i donese pravičnu presudu.

„Pravična presuda može biti samo konstatacija da to za šta je okrivljen Todosijević nije krivično delo“, zaključio je.

Foto KoSSev

Comments

Pročitaj još