Požari na Malom Zvečanu i na padinama Crnuše

Foto: KoSSev

Vest je ažurirana…

Požar na Crnuši pod kontrolom

13:00 -Bahtir Madžuni, direktor za vanredne situacije u Opštini Južna Mitrovica, rekao je za RTK da su uspeli da ugase požare u Mitrovici i da je sada sve pod kontrolom.

„Naša mehanizacija nije uspela da ugasi sve požare i zatražili smo pomoć od susednih opština, Vučitrna i severa. Tražili smo i pomoć od KBS-a i KFOR-a. Požare smo lokalizovali na terenu. Bili smo u kontaktu sa vlastima i građanima“, rekao je on.

Saopštio je da je zajedno sa gradonačelnikom Južne Mitrovice Bedrijem Hamzom formiran štab za vanredne situacije za upravljanje požarima.

„Danas smo izašli na teren, u stanju smo pripravnosti, na terenu su vatrogasci i KBS. Pratimo situaciju“, naglasio je on.

Na brdu Crnuša požar i dalje bukti, na Malom Zvečanu je lokalizovan

21:30 – U popodnevnim i večernjim satima sa leve obale Ibra se i dalje moglo videti kako bukti više požara spuštajući se sa padina Crnuše prema podnožju. Mediji na albanskom jeziku su preneli da su u gašenje požara uključene kosovske bezbednosne snage i EULEX , a oko 20 sati ovo područje su nadletala dva helikoptera. Trenutno se i iz severnog dela grada vidi gust dim i visok plamen u pravcu sela Kičič.

Na Malom Zvečanu je danas požar lokalizovan zahvaljujući angažovanju vatrogasaca iz Zvečana i Kosovske Mitrovice .U izjavi za portal KoSSev, komandir Vatrogasne stanice u Kosovskoj Mitrovici Ranko Ristović rekaoo je da je prema preliminarnim procenama gorela je površina od oko 50 hektara .

„Na sreću, u pitanju je bila trava i nisko rastinje, ali je bilo veoma ozbiljno zbog velike površine koju je vatra zahvatila i blizine naseljenih mesta i kuća“, kazao je Ristović.

„Proglašena je opšta mobilizacija kod nas u vatrogasnoj. U Mitrovici smo angažovali 6 vozila, 4 kamiona i dva terenca i to svom snagom, u saradnji sa zvečanskom vatrogasnom, jer oni raspolažu sa znatno manje kapaciteta. Sada je ostalo još poslednjih 50 do 100 metara“, naglasio je komandir.

Iz vatrogasne jedinice upozoravaju da je opasno paliti bilo šta napolju kada su ekstremno visoke temperature, kakve su danas i mole građane da ne bacaju opuške, pale vatru ili na bilo jkoji način dovode u opasnost sebe i okolinu.

Vatrogasci na terenu gase požar u opštini Zvečan

17:00 – U mitrovičkom rejonu trenutno su aktivna dva požara. Jedan severno od reke Ibar, a drugi južno. U severnom delu vatrogasci su na terenu i navode da čine sve što mogu da zaustave širenje požara.

Požar u severnom delu se približio neposredno novoj trafo stanici na Malom Zvečanu i svega nekoliko metara od naselja u kojem živi mahom raseljeni stanovništvo iz sela Svinjare, a gde su u međuvremenu podignute i nove stambene zgrade.

Požar se velikom brzinom širi niz padinu na Malom Zvečanu ka naselju Sunčana Dolina. Kako su nam meštani i obebeđenje naselja Sunčana dolina kazali, jedno vatrogasno vozilo je na terenu.

Stanovnici su uplašeni, a na licu mesta blizu samog požara, u svom dvorištu, zatekli smo i uplakanog dečaka.

Požari su zahvatili veću površinu niskog rastinja. U južnom delu tako gori rastinje na padini ispod Crnuše.

Ovaj najnoviji tropski talas temperatura zahvatio je i mitrovički rejon. Temperature idu i do iznad 40 stepeni, a neposredno pre izbijanja požara, u automobilima se pokazivala spoljašnja temperatura i do 48 stepeni.

Comments

Pročitaj još