Zašto je žensko šišanje skuplje od muškog?

Mnogi proizvodi namenjeni ženama se uopšte ne razlikuju od proizvoda za muškarce ali su oni ipak skuplji. Slična je situacija i sa uslugama poput   šišanje kose, koje je nekada i tri puta skuplje za žene nego za muškarce.

Vlasnica privatnog ženskog frizersko-kozmetičkog salona Mirjana Stefanović (31) iz Liviđa ističe da je žensko šišanje zahtevnije u pogledu vremena koje se potroši za frizuru, ali i troškova.

“Ako je šišanje u pitanju treba nam pola sata zajedno sa feniranjem. Što se tiče frizure koje traže, mature, proslave, punđe ili nešto drugo, traje malo duže do sat i po, zavisi od dužine kose i zahteva mušterije. Ženske frizure komplikuje to što neko želi nešto da isproba, moramo i mi da se uklapamo sa modernim vremenima koje dolaze, a te obuke koštaju”, kazala je Mirjana Stefanović”.

Ona ukazuje da dužina kose, kao i to koliko je zahtevna frizura presudno utiče na cenu.

“Ovim poslom se bavim tri godine. Cene frizure su od pet evra pa naviše, u zavisnoti od dužine kose. Ako je kosa kraća ona je pet evra, ako je kosa duža, ako su afro lokne, onda je deset evra”, kazala je Mirijana.

Mihajlo Živić (23) muški frizer iz Lapljeg Sela kazao je za RTV KIM može pristojno da se živi, jer su žene spremne da izdvoje pozamašnu svotu novca za lepotu.

“Zadovoljan sam brojem klijenata. Mislim da su žene spremne da plate za dobru frizuru i dobru šminku. Dok muškarci mislim da nisu, pojedini možda, ali retko. Najatraktivnije frizure su “fade” i “bazz cat” koje su sada u trendu. Kod mene su cene šišanja malo veće četiri evra, a klasičnija šišanja 3 evra, kazao je Mihajlo Živić.

Meštani Gračanice ističu za RTV KIM da su ženske frizure, uključujući i šišanje, skuplje višestruko nego muške frizure, zbog većeg posla. Muško šišanje je učestalije od ženskog.

“Žensko šisanje je skuplje od muškog zato što kosa mora da se opere. Onda šišanje, pa posle toga oblikovanje frizure i to košta. Idu preparati, šampon balzam, na kraju se frizure oblikuju lakom, gelom. Muško šišanje, mašina, makaze i to je to, nema pranje kose”, kazala je Slavica Stalević frizer.

“Žene treba uvek da budu lepše, nego muškarci”, kazao je kratko Siniša Ivić.

“Smatram da je žensko šišanje skuplje od muškog, zato što se u žensko šišanje uloži više vremena. Žene se šišaju jednom godišnje, dok muškarci rade to češće”, kazala je Iva Ničić.

“Muško se časkom ošiša, kec, dvojka, trojka. Ženskima feniranje, ima peglanje, skraćenje kose, sve i svašta. Uvek je ženska frizura bila skuplja, nego muška. Ja sam po malo i frizer i razumem se u neke stvari”, kazao je Zoran Ilić.

Frizeri poručuju da se ne radi o diskriminaciji, jer se prilikom ženskog šišanja i sređivanja frizure potroši više vremena, nego li muškog. Ženske frizure zahtevaju komplikovanije tehnike, česće naknadno obrazovanje frizera zbog novih trendova i vise kozmetičkih proizvoda. 

Comments

Pročitaj još