• Početna>
  • Vesti>

Vučinić: Sanacije na vodovodnoj mreži učestalije, snabdevanje stabilno, neophodna racionalnija potrošnja

Foto: Radio Mitrovica sever

Povišene temperature vazduha koje su najavljene za drugu polovinu jula meseca uslovljavaju i potrebu za korišćenjem veće količine vode iz gradskog vodovoda. Sušni period zahteva intenzivnije zalivanje poljoprivrednih kultura i zelenih površina, pa se suočavamo sa slabijim pritiskom vode u cevima ovih dana, kaže za Radio Kosovska Mitrovica direktor JKP”Vodovod” Zoran Vučinić.

“Vodosnabdevanje u gradu je redovno. U popodnevnim satima nastaju problemi i smanjuje se pritisak vode u cevima , zbog polivanja bašti, zelenih površina i trotoara. Zbog visokih temperatura koje meteorolozi najavljuju ovih dana, neophodno je da racionalnije trošimo vodu. Ovo se naročito odnosi na potrošače u prigradskim sredinama koji koriste vodu za zalivanje uglavnom u popodnevnim satima i tada je pritisak u cevima mnogo slabiji, te smo primorani da vršimo restriktivna isključenja u Rudaru, Žitkovcu, Žerovnici, Srbovcu i Grabovcu u periodu od 16 do 22 sata. Vodu nenamenski troše i potrošači u gradu koji najčešće bez velike potrebe peru ulice, trotoare i svoja dvorišta ne vodeći računa o potrošnji”, kaže Vučinić.

Direktor “Vodovoda” ističe da nesavesno trošenje vode uslovljava niži pritisak u cevima pa su često usled toga bez vode više kote u gradu i viši spratovi solitera. Zato je neophodno da ovu vodu koju imamo, jednako koristimo kako bi je bilo u dovoljnim količinama, zaključuje Vučinić.

Ekipe radnika JKP”Vodovod” su ovih dana nešto češće na terenu, zbog učestalih havarija na mreži. Razlog je, kaže Vučinić, dotrajala vodovodna mreža i cevi koje često pucaju.

“Pre par dana smo sanirali kvar u ulici Oslobođenja u naselju Bošnjačka mahala, a već danas radimo na sanaciji vodovodne instalacije u ulici Kralja Petra I kod motela “Saša”, navodi direktor mitrovačkog “Vodovoda” i dodaje da zbog toga neće biti isključenja iz sistema napajanja vodom za piće.

Inače, prema podacima Zavoda za javno zdravlje voda iz mitrovačkog vodovoda je hemijski i bakteriološki ispravna .

Comments

Pročitaj još