• Početna>
  • Vesti>

Preminulo 5 pacijenta, koronavirusom zaraženo još 3.912 osoba

Foto: Pixabay

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 3.912 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od 13.677 testiranih uzoraka. Od posledica kovida preminulo je 5 osoba. Na bolničkom lečenju nalazi se 346 pacijenata, od kojih je 18 na respiratorima.

Epidemijski brojevi iz dana u dan upozoravaju u našoj zemlji. Povećava se i broj pacijenata na respiratoru, na bolničkom lečenju, a svakodnevno i broj pozitivnih na koronavirus.

Hitna pomoć u Beogradu beleži povećan broj transporta i pregleda pacijenata sa simptomima kovida. Zbog toga kovid ambulante u Ulici cara Dušana 178 u Zemunu i u Knez Danilovoj 16 na Paliluli rade 24 časa svakoga dana.

Koordinatorka kovid ambulante Senjak Tijana Blagojević rekla je da je juče broj pregleda kod njih premašio 160, što je znatno veći broj u odnosu na pre mesec dana, kada ih je bilo između 30 i 40. 

Doktorka Jelena Veličković, pomoćnica direktora kovid bolnice u Batajnici, rekla je da još ne znamo šta je cirkulišući soj u našoj populaciji, pa ne možemo biti sigurni da on izaziva samo blage kliničke slike obolelih od kovida.

Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta, rekao je za RTS da se širenje novih slučajeva prvenstveno vezuje za BA.4 i BA.5. te da sumnja da će nova varijanta BA 2,75, koja je na društvenim mrežama poznata i kao “kentaur”, preuzeti primat u Srbiji. 

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da zbog rastućeg talasa kovida u EU  treba da se ubrza prihvatanje vakcina i vrate mere kao što je nošenje maski, kako bi se izbegla strožija ograničenja, jer se približavaju jesen i zima.

Comments

Pročitaj još