• Početna>
  • Vesti>

Galerija Doma kulture u Gračanici obogaćena slikom Cileta Marinkovića

Fundus Galerije Doma kulture u Gračanici već poseduje brojna likovna umetnička dela eminentnih stvaralaca, a sad je bogatiji još jednim umetničkim delom, slikom „U pariskom metro” Milana Cileta Marinkovića. 

Cile Marinković  je Domu kulture „Gračanica“ darivao sliku samo nekoliko dana nakon Vidovdanskih svečanosti u okviru kojih je bila otvorena i njegova izložba slika kojoj nije mogao da prisustvuje. 2020. godine nagradu „Longin“ za životno delo, koju Dom kulture „Gračanica“ uručuje tradicionalno svake godine.

– Mi imamo deset slikara na Likovnoj koloniji, njihov zadatak je da ostave po dve slike, dok neki ostave i više, tako da i ove godine oko 25 slika posle likovne kolonije je ostavljeno Domu kulture i one obogaćuju naš fundus – kaže za RTV Gračanica urednik Galerije Doma kulture Nebojša Jevtić.

Tradicionalno, u Galeriji Doma kulture “Gračanica” svake godine nakon završene likovne kolonije ostaju i neka od stvorenih umetničkih dela, tu su i slike eminentnih slikara, a njima će biti pridodata i Marinkovićeva slika, rađena u njegovom specifičnom stilu, kao dar nemerljive vrednosti.

– Mi smo veoma iznenađeni gestom Cileta Marinkovića. Početkom jula, kad su se Vidovdanske svečanosti završile bili u kontaktu sa porodicom Marinković oko vraćanja ovih slika, tada je usledio poziv Cileta Marinkovića koji je rekao da jednu sliku želi da pokloni. To je bilo veliko ushićenje za sve nas koji se bave kulturom i koji vrednujemo rad Cileta Marinkovića koji je jedan od tri ili četiri najveća živa srpska slikara – kaže Jevtić.

Milan Cile Marinković, izlagao je na preko 250 zajedničkih i samostalnih izložbi širom sveta. Dobitnik je većeg broja priznanja i nagrada.

Comments

Pročitaj još