• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa patrijarhom Porfirijem i Dodikom o situaciji na KiM i drugim važnim pitanjima 

Foto: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa patrijarhom Porfirijem, članovima Svetog sinoda SPC i srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, koje je obavestio o toku razgovora pod okriljem EU na temu Kosova i Metohije.

Aleksandar Vučić je informisao goste o toku razgovora koji se pod okriljem Evropske unije vodi o Kosovu i Metohiji, o situaciji u srpskim sredinama u južnoj srpskoj pokrajini, ali i ekonomsko-socijalnoj situaciji u Srbiji i njenoj međunarodnoj poziciji.

“Informisao sam Njegovu svetost patrijarha srpskog gospodina Porfirija, članove Svetog sinoda i srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o toku razgovora koji se pod okriljem Evropske unije vode o Kosovu i Metohiji, situaciji u srpskim sredinama u južnoj srpskoj pokrajini, ali i ekonomsko-socijalnoj situaciji u Srbiji i njenoj međunarodnoj poziciji”, napisao je Vučić na Instagram nalogu budućnostsrbijeav, uz fotografije susreta.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upoznao je sagovornike sa situacijom u BiH, sa posebnim osvrtom na Republiku Srpsku, kao i svim teškoćama sa kojima se srpski narod suočava zapadno od Drine.

Patrijarh srpski Porfirije i članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve ukazali su na neophodnost postojanja nacionalnog jedinstva i očuvanja vitalnih interesa srpskog naroda u celini.

U skladu sa tim, izrazili su zabrinutost za poziciju veronauke u srpskom prosvetnom sistemu i zatražili podršku od predsednika Srbije kako bi pozicija države bila promenjena.

Istovremeno, predstavnici SPC tražili su od predsednika Vučića da bude posvećen zaštiti tradicionalnih normi srpskog društva, posebno očuvanju i negovanju najviših porodičnih vrednosti, kao temelja na kojem počiva celokupna zajednica.

Članovi Svetog sinoda SPC zatražili su od predsednika Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da istraju u vođenju samostalne i nezavisne spoljne politike.

Comments

Pročitaj još