• Početna>
  • Vesti>

Petković sa novim ambasadorom Italije o dijalogu, primeni sporazuma, nestalima…

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Republike Italije u Republici Srbiji Lukom Gorijem, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković je, kako se navodi u saopštenju, sagovornika informisao o toku dijalaoga Beograda i Prištine, podsetivši da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, što se ne može reći i za Prištinu, koja više od devet godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je za srpsku stranu ključno pitanje.

“Sagovornici su razgovarali i o problemima u rešavanju pitanja nestalih, o primeni sporazuma o enrgetici i drugim pitanjima, važnim za uspostavljanje trajnog mira, međusobnog poverenja i za građenje suživota u pokrajini” stoji u tekstu saopštenja.

Petković je ukazao i na nesprovođenje sporazuma o poštovanju slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini, što se manifestovalo i 12. i 13. jula kada su mu vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini ponovo zabranile da poseti Kosovo i Metohiju. Na taj način, Priština je pokazala jasnu nameru da nastavi da krši postignute dogovore, što vodi kontinuiranom udaljavanju od dijaloga i procesa normalizacije odnosa na terenu.

“Iako Priština stalno i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za trajnu, bezbednosnu stabilizaciju prilika u regionu, Beograd će i dalje ostati posvećen dijalogu i normalizaciji stanja u pokrajini”, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Petković je istakao da se Beograd nada nastavku uspešne saradnje sa italijanskim partnerima, u traženju kompromisnih rešenja za postojeće probleme u regionu.

Comments

Pročitaj još