• Početna>
  • Vesti>

Pritvorenici u novom društveno korisnom radu: Uređuju muslimansko groblje na Severu i restaurirali vrata na crkvi Sv. Save na jugu

Foto: KoSSev

Pritvorenici Korektivne službe u Severnoj Mitrovici trenutno uređuju muslimansko groblje u ovom delu grada, kako bi ga pripremili za proslavu praznika Bajrama. Istovremeno, posle uređivanja hrišćanskog groblja za Zadušnice u Južnoj Mitrovici, restauriraju i vrata na crkvi Svetog Save. Osim toga, oni će uskoro započeti sa akcijom čišćenja svih seoskih grobalja na Severu.

Iako su svi oni u pritvorni centar dospeli zbog nezakonitih radnji, među kojima ima i teških zločina, svoju šansu da budu na korist gradu i zajednici, pritvorenici već godinama koriste kroz dobrovoljan i humanitaran rad. Tako pomažu i sebi.

U samom pritvornom centru aktivne su stolarska, metalska i krojačka radionica. Među pritvorenicima ima i kuvara, a uskoro se očekuje otvaranje pekare.

Oni se, predvođeni upravom zatvora, odazivaju na zahteve za pomoć i van zatvorskih zidina, a često inicijativa potekne i iz samog pritvora.

Tokom proteklih godina njihov najvidljiviji rad bio je preko uređivanja grobalja – hrišćanskog na jugu i muslimanskog na severu, posebno pred praznike.

Tako ovi pritvorenici trenutno uređuju muslimansko groblje u severnom delu Mitrovice, kako bi ga pripremili za proslavu Bajrama. Na ovom groblju radiće će sve do pred sam praznik sledeće nedelje.

U sklopu višednevnog mukotrpnog rada na grobljima, pritvorenici kose travu, seku nisko rastinje i sakupe smeće koje se između dva čišćenja opet nakupi.

Takvu su situaciju su zatekli i za letnje Zadušnice prošlog meseca, kao i ovih dana na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici.

Istovremeno, pritvorenici Pritvornog centra na Severu, trenutno montiraju vrata na hramu Svetog Save u Južnoj Mitrovici, koja su prethodnih dana restaurirali.

Materijal za ove radove obezbedili su gvožđara „Vanja“, NVO Casa i restoran „Duo grill“, a u organizaciji pomaže UNMIK, kao i u svim ostalim akcijama koje sprovode protvorenici.

„Zaista se ponašaju fino, nikada nismo imali nikakav problem sa njima. Pomagali su nam dosta, evo sada i vrata, a skoro su nam u dvorištu crkve pokosili travu. Osim toga, uređuju groblja. Vidim da sada to rade i na groblju u severnom delu. Kad god nam je potrebna pomoć oni se odazovu. Sa upravnikom Benasimom (Medićem) imamo odličnu saradnju i tu je uvek kad treba da se uskoči u pomoć“, kaže otac Nenad, starešina crkve u Južnoj Mitrovici.

Uskoro se planira čišćenje i uređivanje svih seoskih grobalja na Severu Kosova, gde će pritvorenici takođe biti angažovani.

Timovi pritvorenika su do sada uvek bili etnički mešoviti, a na sve poslove za zajednicu, javljaju se isključivo dobrovoljno.

Put njihove resocijalizacije je mukotrpan i trnovit, a njegov uspeh ne zavisi samo od samih pritvorenika, već i od institucija ali i cele zajednice.

Comments

Pročitaj još