• Početna>
  • Vesti>

Prizren: Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije

Foto: Radio Goraždevac

Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije, šesta po redu, počela je danas sa radom. Održava se u “Dušanovom narodnom konaku”, koji se nalazi u okviru kompleksa manastira Svetih Arhangela u Prizrenu.

Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije predstavlja projekat oživljavanja srpskog kulturnog, obrazovnog i umetničkog života u Prizrenu, u kojem učestvuju deca od 10 do 18 godina.

Domaćin škole je iguman manastira Svetih Arhangela, arhimandrit Mihailo.

Prizren, kao jedan od najvažnijih gradova u istoriji Srba, poseduje veliki broj spomenika kulture od neprocenjivog značaja za srpski narod i baštinu čovečanstva.

Kroz istoriju je bio gravitacioni centar obnove srpskog naroda na prostoru Metohije i Kosova, ali i šire, što nastavlja da čini i u moderno doba.

“Okupljanje mladih, naročito dece, iz različitih delova ovog regiona, njihovo upoznavanje i povezivanje sa Prizrenom i njegovom zaostavštinom – od suštinske je važnosti za očuvanje celokupnog kulturnog identiteta srpskog naroda i spada u osnovnu delatnost Svetoarhangelske letnje škole”, rekao je Mario Majstorović ispred Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

Polaznici škole, različitih uzrasta, njih ukupno 30 – uče o kaligrafiji, srednjevekovnoj istoriji i kulturi, izvornoj muzici i pesmi, duhovnosti, obilaze svetinje i znamenitosti Prizrena i okoline, druže se kroz igru i sport stvarajući nezaboravne uspomene koje ih zauvek vezuju za grad čineći ih zastupnicima i zaštitnicima njegove baštine.

Program škole obuhvata aktivnosti koje traju pet dana, a škola se održava u „Narodnom konaku cara Dušana“ u okviru manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

Škola je besplatna.

Projekat realizuje Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela, u saradnji sa Udruženjem vojvođanskih učitelja i uz blagoslovom vladike raško-prizrenskog Teodosija.

Comments

Pročitaj još