• Početna>
  • Vesti>

Kosovska vlada: Preregistracija vozila sa srpskih tablica na RKS, nalepnice za vozila iz Srbije, privremena potvrda umesto srpskih ličnih karata na Kosovu

Kosovska vlada saopštila je da je odlučila da se registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL. “, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” omogući preregistracija na RKS, i to od 1. avgusta do 30. septembra. Prema ovoj odluci rok se neće produžavati. Za vozila sa srpskim tablicama gradova van Kosova, ostaje režim nalepnica do 31. oktobra. Što se tiče identifikacionih dokumenata, odnosno ličnih karata koje izdaje Republika Srbija, građani koji ih poseduju, a ulaze na Kosovo, moraće da ih zamene sa privremenom potvrdom, koja će im zameniti ličnu kartu iz Srbije sve dok borave na Kosovu a dužina boravka prema istoj odluci nije ograničena.

„Vlada Republike Kosovo održala je elektronski sastanak na kojem je usvojila odluku da se omogući registracija vozila sa registarskim oznakama RKS za sva vozila opremljena registarskim tablicama , kao i rešenje da državnu granicu prelaze građani sa ličnim dokumentima koje izdaju organi Srbije“, saopštila je vlada u Srbiji.

Ovo se odnosi na vozila koja su se na ovaj način registrovala od 10. juna 1999. do 21. aprila ove godine.

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova sada se obavezuje da preduzme sve neophodne radnje i mere u cilju sprovođenja ovog procesa.

Kada je u pitanju dokumentacija za prelazak srpskih državljana na Kosovo, odlukom vlade, oni će morati prilikom ulaska na Kosovo da popune obrazac kojim se privremeno zamenjuje njihov lični identifikacioni dokument. U saopštenju nisu posebno precizirane kategorije srpskih državljana sa Kosova, i onih koji žive u centralnoj Srbiji, ili drugim krajevima“.

„Odobrenje vladinog kabineta doneta je odlukom prema kojoj se svakom licu koje se pojavi na prelazak državne granice sa ličnim dokumentom izdatim od strane srpskih vlasti, na graničnom prelazu dostavlja obrazac deklaracije koji privremeno zamenjuje upotrebu takvog dokumenta. Obrazac deklaracije će stvoriti osnovu za kretanje na teritoriji Republike Kosovo i za korišćenje u državnim institucijama“.

„Takođe, prema odluci, vozila sa srpskim registarskim oznakama koja se predstavljaju za prelazak državne granice i koja nameravaju da se kreću na teritoriji Republike Kosovo, moraju imati nalepnicu postavljenu u delu simbola i naziva države, od 01.08. 2022. Takav mehanizam važiće do 31.10.2022“.

Izvor KoSSev

Comments

Pročitaj još