• Početna>
  • Vesti>

Petković: Neće Srbi struju plaćati Prištini, već Elektroseveru, nema naplate dugovanja; Srbi sa Lajčakom o ZSO i napadima

Foto: Radio Mitrovica sever

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da će operator Elektrosever, koji će u buduće imati nadležnost da distribuira električnu enegriju na severu Kosova i Metohije, biti potpuno samostalan, u skladu sa Sporazumima iz 2013. i 2015. godine, a na osnovu mape puta i dva prateća pisma koja su ishod poslednje runde dijaloga na tehničkom nivou, održane prošle nedelje u Briselu.

Petković je ovo izjavio nakon svečanog otvaranja Multimedijalnog interaktivnog centra u Kosovskoj Mitrovici, reagujući na navode prištinskih medija koji osporavaju te činjenice. Istovremeno, pojasnio je konkretno kako će u narednom periodu izgledati primena postignutih dogovora na terenu.

„Pored mape puta, imamo još dva dokumenta. Jedno je pismo gospodina Lajčaka u kome se jasno kaže da će Elektrosever trajno biti prisutan u Valaču. Ako je trajno prisutan u Valaču, to znači da je Elektrosever operator, jer samo operatori imaju pravo trajnog prisustva u Valaču. I drugi dokument, u kome je garancija Energetske zajednice o tome da sve ono što smo mi dogovorili sa KEDS-om u Istanbulu, a imali smo odlične razgovore tamo, da je to u okviru  regulatornog okvira Prištine i da će sve tamo dogovoreno, biti pretočeno u sporazum koji sada moramo da potpišemo onako kako idu oni koraci u mapi puta za implementaciju Sporazuma o energetici iz 2013. i 2015. godine“ objasnio je Petković.

On je ponovio da će Elektrosever imati četiri nadležnosti – izdavanje računa za utrošenu električnu energiju, naplata, fizičko održavanje mreže i povezivanje potrošača.

„To su četiri važne i ključne usluge distribucije sa kojima mi zapravo imamo zaokružen sistem samostalnog snabdevanja potrošača na severu. Elektrosever će funkcionisati na najbolji mogući način, sve funkcije će obavljeti isključivo Elektrosever i neće naš narod plaćati struju Prištini, kako to mnogi potenciraju, već Elektroseveru. Elektrosever obavlja sve usluge, ima licencu o snabdevanju, imaće sve kada je reč o uvozu i izvozu, tako da imamo sve što nam je potrebno. Mi smo zaokružili naš sistem“ istakao je Petković.

On je napomenuo da je ovo pitanje bilo važno rešiti zbog mira i stabilnosti, jer kako je naglasio, više nema mesta pretnjama.  

„To je dobro za vas, za sve nas jer pre svega time čuvamo mir i stabilnost ovde na severu KiM, posebno ističem jer će biti teško u Evropi po pitanju struje i enegrenata na jesen i na zimu. Nema više pretnji da će billo ko da upada u Valač, nema pretnji da će se naplaćivati ne znam kakvi dugovi, jer to nije istina. Sve obaveze potrošača počinju da teku onog trenutka kada se bude potpisao komercijalni ugovor između potrošača i Elektrosevera“ rekao je Petković.

To znači da će najpre građani sa Elektroseverom potpisati ugovore, nakon čega sledi isporuka električne energije, obračun utroška nakon mesec dana, izdavanje računa, i taj račun biće prvi i jedini koji će građani biti u obavezi da plate – bez zaostalih dugovanja iz prethodnih godina.

O poseti Miroslava Lajčaka severu Kosova…

Povodom aktuelne zvanične posete Miroslava Lajčaka Kosovu i Metohiji, u okviru koje je predviđena poseta severu Kosova i susret sa predstavnicima Srpske liste, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su najvažnije teme o kojima bi trebalo razgovarati sa posrednikom EU u dijalogu Beograda  i Prištine životna pitanja koja najviše opterećuju srpski narod na ovom području.

„Vi dobro znate da bez Zajednice srpskih opština, a skoro deset godina je prošlo od kako je potpisan prvi briselski sporazum, mi i dalje nemamo našu zajednicu bez koje nemamo niti kolektivnih niti individualnih prava koja su neophodna za ostanak i opstanak naših ljudi na području Ksova i Metohije. Mnogo je institucionalnog nasilja i drugih stvari kada je reč o kršenju sporazuma tako da verujem da će predstavnici Srpske liste i te kako imati o čemu da pričaju sa gospodinom Lajčakom… da ne govorim o velikom broju incidenata, napadima na naše ljude“ istakao je Petković i podvukao da taj broj sada premašuje 177, što znači da se, kako je rekao, beleži 50% veći broj incidenata od dolaska na vlast aktuelnog kosovskog premijera Aljbina Kurtija, u odnosu na period pre njegove vlasti.

Pitanje nestalih nikako se ne sme politizovati, čekamo odluku o iskopavanju na devet lokacija

Govoreći o nestalima, Petković je podsetio da je Beograd bio taj koji je inicirao da se donese Deklaracija o nestalima.

„Mi pitanje nestalih ne tretiramo kao političko pitanje, nego kao duboko humanitarno pitanje i važno je da se to pitanje što pre reši. Vi znate da smo odgovorili na sve zahteve Prištine kada je reč o iskopavanju svih lokacija za koje je Priština tražila da budu iskopane uključujući i poslednju – Štavalj, i dalje čekamo da to Priština uradi kada je reč o našim zahtevima“ naglasio je Petković i dodao da se još čeka odluka o iskopavanjima na devet lokacija za koje se osnovano sumnja da se tamo nalaze posmrtni ostaci Srba.

Petković je napomenuo da je veoma važno da se o tome Beograd i Priština dogovore i da se ta tema ne politizuje.

„Režim stikera“ funkcioniše bez problema

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi rešavanja pitanja registarskih oznaka na Kosovu i Metohiji, direktor Kancelarije za KiM je podvukao da aktuelni režim stikera po sporazumu od 30. septembra funkcioniše bez problema.

„Ono na čemu mi insistiramo je da dijalog, i kada je reč o tablicama, mora da se odvija u Briselu. Nikakvi jednostrani potezi nisu prihvatljivi jer su ti jednostrani otezi Prištine i doveli do onih 13 dana, kada smo imali krizu na Jarinju i Brnjaku. To (jednostrani potezi prim. red.)ne sme više da se ponovi, treba da se dogovaramo i pronalazimo rešenja u okviru dijaloga“ rekao je Petković.

Priština zabranila ulazak ministara Vlade Srbije na KiM

Prištinske vlasti izrekle su danas zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju za troje ministara Vlade Srbije, koji su posetu uredno najavili i čak isprva dobili pozitivan odgovor na nju, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Prema njegovim rečima, ulazak je zabranjen ministru prosvete Branku Ružiću, ministarki za rad, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić i ministru omladine i sporta Vanji Udovićiću, koji su imali nameru da sutrašnji Vidovdan provedu na Kosovu i Metohiji. Ulazak je zabranjen i direktoru Kancelarije za informacione tehnologije iz Beograda Mihajlu Jovanoviću.

Time je Priština, kako je naveo Petković, po ko zna koji put prekršila dva ključna sporazuma iz Brisela –  Sporazum o zvaničnim posetama i Sporazum o slobodi kretanja.

„Bilo je natezanja nekih dva tri dana od strane Prištine, da bi na kraju rezultat svega toga bio da Priština ponovo krši Sporazum o slobodi kretanja. To je apsolutno nedopustivo, ako hoćemo da idemo u pravcu normalizacije, sasvim je normalno i priorodno, pa makar za ove velike praznike, da se nezabranjuje ulazak ministrima na prostor Kosova i Metohije, jer mi sa druge strane, ne zabranjujemo ulazak zvaničnicima iz Prištine kji zatraže da uđu na prostor centralne Srbije. Ja se nadam da će i gospodin Lajčak tokom današnje i sutrašnje posete Prištini, da istakne ovo pitanje pred prištinske zvaničnike“ rekao je Petković.

Comments

Pročitaj još