• Početna>
  • Vesti>

Udruženje “Izlazak”povodom Dana borbe protiv zloupotrebe droga: Svako ima pravo na podršku i novu šansu!

Foto IN

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i krijumčarenja droga tradicionalno se obeležava svakog 26. juna još od 1989. godine. Ovogodišnja kampanja biće obeležena u duhu porodice, kako se zavisnost sa razlogom naziva porodičnom bolešću. Negativni efekti zloupotrebe droga šire se poput zaraze i pogađaju članove porodice na najrazličitije načine. Jedan član porodice može zloupotrebljavati psihoaktivne supstance, ali cela porodica pati. Stoga, za Udruženje za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava „Izlazak“, svaki dan je dan porodice i borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga.

“O porodicama možemo govoriti kao o funkcionalnim i disfunkcionalnim sistemima. Sve porodice u ovom smislu imaju veće ili manje funkcionalne i disfunkcionalne aspekte. Neki od pokazatelja disfunkcionalnih porodičnih sistema, koji su se otkrili prilikom našeg rada su: poricanje, neadekvatne ili nepostojeće granice, žrtvovanje, nedostatak motivacije i spremnosti na promene, nerazumevanje, okrivljavanje, kozavisnost, laganje ili pretnje pojedinačnim članovima. Sa druge strane, neki od pokazatelja funkcionalnih porodičnih sistema su: povezanost, prihvatanje, poverenje, uvažavanje i zahvalnost, granice, sigurnost, iskrenost i fleksibilnost.

Kada je zavisnost dugo u porodičnom sistemu, uz nju se javljaju stalna povređenost i traženje krivca. Okrivljavanje i traženje grešaka može smetati na putu oporavka od zavisnosti i udaljiti nas od razumevanja i saosećanja koje nam je svima potrebno kako bismo se ponovo povezali, iscelili od zavisnosti i izgradili novi život u oporavku. Nije ničija krivica. Zavisnost je ljudsko stanje, može uticati na bilo koga. Ako započnemo sa uklanjanjem krivice, možda možemo imati šansu u istraživanju toga šta je doprinelo pojavi zavisnosti”, navode iz udruženja “Izlazak”.

Udruženje „Izlazak“ je svoje aktivnosti usmerilo ka unapređivanju sistemske saradnje, rušenju stigme i jačanju porodice kao glavnog faktora u borbi protiv zloupotrebe droga. Smatramo da je došlo vreme da se pogled na bolesti zavisnosti promeni, te prihvati stav da su zavisnici žrtve kojima su potrebni podrška i razumevanje, a ne dodatna stigma.

“Svako ima pravo na podršku i novu šansu, a svi kojima je potrebna pomoć mogu da posete sajt izlazak.org za dodatne informacije i publikacije, ili pozovu besplatnu i anonimnu telefonsku liniju 0800 104 100 kao i da se obrate putem e-maila: info@izlazak.org”, podsećaju u ovom udruženju.

Comments

Pročitaj još