• Početna>
  • Vesti>

Igra i pesma sa Kosova i Metohije na revijalnom koncertu u okviru 28.Mitrovačkog festivala kulture

Foto Radio Mitrovica sever

Večeras su u centru Kosovske Mitrovice pored spomenika knezu Lazaru, Kulturno umetnička društva sa Kosova i Mertohije predstavila publici najbolje iz svog repertoara i još jednom pokazala da folkloro, izvornom narodnom pesmom i običajima svoga kraja čuvaju bogato kulturno nasleđe.

Naime, u okviru 28.Mitrovačkog festivala kultur, na revijalnom koncertu predstavilo se deset kulturno umetničkih društava, KUD”Kriva Reka-Berivojce”iz kosovske Kamenice sa igrama iz svog kraja,KUD”Kosovka devojka” iz Babinog Mosta sa vlaškim igrama,KUD”Stojan Stošić” iz Koretišta spletom narodnih igara iz centralne i južne Srbije i izvornom pesmom “Pod gorom se šetalo devojče”, “KUD”Abrašević iz Prilužja igrama iz okoline Gnjilana, KUD”Cvetko Grbić” iz Štrpca sa dve izvorne narodne pesme i igrama iz okoline Leskovca, KUD”Metohija Hvosno iz Goraždevca, kao i društva sa severa KiM, KUD”Zvečan” iz Zvečana igrama iz Vlaškog kraja, KUD”Mokra Gora” iz Zubinog Potoka igrama iz Makedonije, KUD”Kopaonik” iz Leposavića igrama iz Ibarskog Kolašina i KUD”Kosovski Božur” igrama iz okoline Crne Trave.

Sve u svemu jedna raznolikost u folklornoj umetnosti i savršeno predstavljanje srpskog kulturno istorijaskog nasleđa kroz igru i pesmu. Od najmlađih učesnika do prvih ansambala, igrom su objedinili Kosovo i Metohiju i pokazali da su jedinstvo, gostoprimstvo i entuzijazam odlika ovog festivala.

Sutra je završno veče na kome nastupaju prvi ansambli kulturno umetničkih društava sa severa Kosova i Metohije, Beograda i Nikšića i pevačka grupa”Rašanke”. Najbolji i najistaknutiji od njih poneće saborsku zastavu koja se tradicionalno dodeljuje.Večeras je organizator Kulturni centar”Dragica Žarković” pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica svim učesnicima dodelio zahvalnice za učešće na još jednom festivalu kulture u Kosovskoj Mitrovici.

Publika koja se okupila u velikom broju, iako vremenski uslovi nisu bili najpovoljniji, sa pažnjom je ispratila svaki nastup i pozdravila igrače aplauzom.

Comments

Pročitaj još