• Početna>
  • Vesti>

Fejzulahu: Elektrosever nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih, KOSTT će kontrolisati trafostanicu Valač

Foto: KTV

Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija “Elektrosever” nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe – pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.

“Prema zakonu, na Kosovu nije dozvoljeno izazivanje poremećaja na tržištu ponudom struje koja je ispod tržišnih cena. Nadležni organi imaju pravo da pokrenu istragu zbog toga. Ukoliko Regulatorna kancelarija za energetiku utvrdi da je došlo do poremećaja na tržištu – povlači dozvolu, a Agencija za zaštitu konkurencije pokreće istragu”, rekao je Fejzulahu za KTV.

Prema sporazumu o energetici potpisanom u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, kompaniji “Elektrosever” dodeljena je licenca za rad u periodu od pet godina, a ona može najviše trajati 25 godina, dodao je Fejzulahu.

“Ukoliko se ne ispoštuje ono zbog čega je licenca za rad izdata, Regulatorna kancelarija za energetiku ima pravo da istu povuče”, rekao je on.

Dogovor koji su Beograd i Priština postigli po pitanju struje u četiri opštine na severu Kosova – nije najbolji mogući, smatra Fejzulahu.

On je odbio da obrazloži zbog čega tako misli.

Međutim, rekao je da je pozitivno to što će “KOSTT imati pristup imovini na severu i da budžet više neće trpeti zbog neplaćanja električne energije”.

Fejzulahu je istakao da je specifična dozvola za rad, koja je izdata firmi “Elektrosever”.

“Nije uobičajeno da se dobavljač električne energije bavi održavanjem sistema, a to je velika primedba koju imamo. Zbog toga smo i zabrinuti. ‘Elektrosever’ ne bi trebalo da bude dodatno opterećen aktivnostima održavanja. KEDS poseduje licencu za te aktivnosti, bilo bi bolje da on to radi i na severu”, objasnio je on.

Regulatorna kancelarija za energetiku, prema rečima Fejzulahua, odbila je da izda licencu “Elektroseveru” kada je u pitanju distribucija električne energije.

Naglasio je da će trafostanicu Valač kontrolisati KOSTT.

Dodao je da će kompanije “KOSTT i KEDS imati neograničen pristup svojoj imovini u četiri severne opštine”.

“Insistirali su da budu sastavni deo trafostanice i da se u izveštajima navode planovi ulaganja. Mi smo odbili taj zahtev. ‘Elektrosever’ nema pravo pristupa trafostanici Valač, osim prava koje imaju kao dobavljači”, rekao je Fejzulahu.

Kao pozitivnu stranu potpisanog sporazuma o energetici, Fejzulahu vidi to što je “Elektrosever” registrovan u kosovskom sistemu.

Comments

Pročitaj još