Crveni krst i ove godine za decu KiM

Foto: Aleksa Gvozdović

Crveni krst Kosova i Metohije danas je uspešno priveo kraju i ovogodišnju Edukativno-rekreativnu školu namenjenu osnovcima od 5. do 8. razreda, a koja je održana u Zubinom Potoku. Deca, kojima socijalno stanje porodica u kojima odrastaju ne omogućava da odu na letovanje, prethodnih nedelja spojila su lepo i humano.

Podeljeni u pet grupa, 200 dečaka i devojčica iz Kosovskog Pomoravlja, Sirinićke župe, sa centralnog Kosova, iz Metohije, kao i sa severa Kosova, tokom višednevnog boravka u Ibarskom Kolašinu, usvojila su znanje o vrednostima koje promoviše i zastupa Crveni krst i značaju humanitarnog rada. Pre svega, naučili su ono najvažnije – kako spasiti svoj i tuđi život kada je u opasnosti.

U tome su im pomogle brojne tematske radionice, koje su održane u Edukativnom centru Crvenog krsta Kosova i Metohije “Dragiša Murganić”, na jezeru Gazivode. Radionice su podrazumevale različite oblasti delovanja Crvenog krsta kao što su promocija humanih vrednosti, prva pomoć i realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja, ublažavanje posledica od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti, kao i prevencija trgovine ljudima.

Kako bi delimično nadomestili nedostatak razonode koju većina njihovih vršnjaka ima, priređene su im i razne sportske i rekreativne aktivnosti. 

Obilazeći jezero Gazivode i šetajući po obroncima Mokre Gore, upoznavali su se sa florom i faunom Zubinog Potoka, ali i sa veštinama kao što je postavljanje šatora, orjentacija i ponašanje na planini. 

Posetili su i manastir Duboki Potok, a družili su se i sa vršnjacima iz Ibarskog Kolašina u sportsko-rekreativnom centru u Zubinom Potoku.

Vidno zadovoljni, razdragani učesnici iz Metohije nisu krili oduševljenje onim što im je priređeno.

Maji Rajković najviše se dopao program o pružanju prve pomoći.

“Jako je važno znati pružiti prvu pomoć u svakom trenutku, zato što ne znamo kakve situacije u životu mogu da nas zadese“, kaže Maja ne umanjujući značaj i ostalih programa.

Hristina Mitrović izdvaja radionicu o borbi protiv trgovine ljudima.

“Tu smo naučili da svako može da bude trgovac i da svako može biti žrtva”, objašnjava Hristina kojoj su, kao i Maji, večernji programi takođe bili super.

Jovan Dašić je još jedan polaznik kojem se najviše dopalo to što je naučio kako se pruža prva pomoć, ali to nije sve: “Svideli su mi se i večernji programi i žurke koje su bile”.

Mateja Baljošević je i više nego zadovoljan svim radionicama kroz koje je prošao. Na žurkama je uživao, a volonterima se divio.

“Baš mi je drago što sam bio ovde i super sam se proveo”, oduševljeno ističe.

Koordinator programa delovanja u nesrećama Crvenog krsta KiM, Darko Gvozdović, ne krije zadovoljstvo zbog još jedne u nizu uspešno sprovedene Letnje škole, koja je, prema njegovim rečima, izuzetno značajna za ovdašnji podmladak.

“Jako je važno i lepo da deca prođu ovu rekreativno-edukativnu radionicu, jer, kako i sam naziv kaže, ovo je rekreativno-edukativna radionica za decu iz socijalno ugroženih porodica kojima je ovo možda i jedini vid rehabilitacije nakon pandemije korona virusa i svega što im se dešava u enklavama iz kojih dolaze.“ 

Tvrdi da je nakon svake završene radionice, primetno veće interesovanje mladih za volonterizam u lokalnim organizacijama Crvenog krsta. 

„Povećanje broja volontera nam svakako daje elana da nastavimo sa projektom i u narednoj godini“, poručuje Gvozdović.

Letnju školu Crvenog krsta podržala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

Ovaj sadržaj izradio je stažista Aleksa Gvozdović, u sklopu Ponder programa koji sprovodi organizacija Domovik, uz podršku UNICEF-a.

Comments

Pročitaj još