• Početna>
  • Vesti>

Mitrovački festival kulture: Privrženi smo očuvanju našeg identiteta na KiM

Foto: Radio Mitrovica sever

Koncertom Narodnog orkestra RTS-a, izvođača narodne i etno muzike Slavka Banjca i Danice Krstić, večeras u 20h, u Kosovskoj Mitrovici počeće 28. Mitrovački festival kulture.

U narednih šest dana, pod okriljem festivala, u Kosovskoj Mitrovici će biti održane tradicionalne manifestacije – Likovna kolonija Mladen Popović, pesnički susreti Aleksandar Aca Despotović i folklorni sabor koji će okupiti mnoštvo kulturno – umetničkih društava iz zemlje i regiona.

VD direktora Kulturnog centra „Dragica Žarković“ Milan Mihajlović izrazio je zadovoljstvo što se  jedna ovako masovna kulturna manifestacija organizuje u Kosovskoj Mitrovici uoči najvažnijeg dana za srpski rod – Vidovdana.

„To je ono što će nadam se, ostati tradicija i na dalje, i što je velika radost za sve nas. Nadamo se da ćemo i nakon ovog festivala uspeti da, mnoštvom događaja, oplemenimo  ne samo Kosovsku Mitrovicu, već sve istinske poklonike prave umetnosti“ istakao je VD ditrektor  KC „Dragica Žarković“ koji je tradicionalno organizator ove velike kulturno – umetničke svetkovine, a koja je prethodnih 27 godina organizovana pod imenom „Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije“.

Mihajlović je najavio i likovnu kolniju „Mladen Popović“ u kojoj  će ove godine učestvovati 20 slikara, a koja će svečano početi sa radom sutra u 12h u Mitrovačkom dvoru. Selektor ovogodišnje kolonije je umetnik iz Zvečana Časlav Milisavljević.

U okviru festivala, u sredu 22. juna, u porti hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici biće održani pesnički susreti „Aleksandar Aca Despotović“ u kojima će se ovdašnjoj publici predtaviti tridesetak pesnika.

Pored večerašnjeg koncerta, kojim će cela priča početi, u okviru festivala će biti održan još jedan koncert. Reč je o muzičko – poetskom programu koji će biti održan u četvrtak, 23. juna u Mitrovačkom dvoru, gde će nastupiti pijanista Nikola Rackov i vokalni solisti Snežana Berić (Ekstra Nena) i Oliver Njego. U programu će učestvoivati i pesnici.

Poslednja dva dana manifestacije, rezervisana su za folklorno stvaralaštvo Srbije i regiona, kada će na bini kod Spomenika knezu Lazarau, biti izvedeni najpre revijalni – 25. juna, a potom i takmičarski program festvala – 26. juna.

„U subotu 25. juna, predviđen je defile kulturno – umetničkih društava kroz grad, u 17h , od hrama svetog Duimitrija ulicama našeg grada do Spomenika knezu Lazaru, gde će u 19h biti održan revijalni koncert svih KUD-ova sa Kosova i Metohije, sa gostima koji će učestvovati na festivalu“ rekao je Nikola Milošević, predsednik KUD-a „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice i član organizacionog tima festivala.

Najavio je i da će druge večeri Sabora folklora, 26. juna, biti održan takmičarski deo programa.

„Učešće će uzeti sva društva iz Srbije i Crne Gore koji budu na festivalu, a te večeri u revijalnom delu, nastupiće dva ovdašnja kulturno – umetnička društva, i velika nam je ćast da najavimo da ćemo biti domaćini Nacionalnom ansamblu „Venac“ kolji će nastupiti na ovom koncertu“ rekao je Milošević.

Iste večeri, nastupiće i pevačka grupa „Rašanke“.

Program festivala zatvara se iste večeri, proglašenjem pobednika folklorne sekcije i uručenjem povelja, nagrada i zahvalnica.

Pokrovitelj 28. Mitrovačkog festivala kulture je Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica. Predsednik ove lokalne samouprave Aleksandar Spirić rekao je da je Privremeni organ za organizaciju festivala izdvojio 2,5 miliona dinara, te da je idealna prilika da Mitrovica pokaže svima šta sve imamo i šta sve umemo.

„Kosovska Mitrovica ovih dana otvara vrata ljubiteljima kulture, da pokažemo i iskažemo našu  odvažnost i privrženost očuvanju nešeg identiteta na Kosovu i Metohiji.  Pozivamo građane da uzmu puno učešće, da pokažemo da jedinstveno i složno čuvamo ono što je najvrednije, a to su naš grad i naše ime“ poručio je Spirić.

Proslavljajući i dočekujući Vidovdan na ovaj način, mi pokazujemo rešenost da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima, poručio je Spirić i pozvao građane da dođu i uživaju u bogatom programu festivala, ali i Vidovdanskom moto skupu, koji će 25. juna takođe biti održan u Kosovskoj Mitrovici, a čiju je organizaciju takođe pomogao Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

U okviru ove manifestacije, biće održan koncert rok grupe “Kerber”.

Comments

Pročitaj još