ŽFK Behar: Fudbalerke velika nada Vitomirice

Ženski fudbalski klub “Behar” u Vitomirici osnovan je prošle godine i do sada ima dvadesetak učlanjenih devojčica. Motivaciju da započnu ovu neobičnu priču su, u uglavnom patrijarhalnom društvu, prema rečima trenera i igračica, dobili kroz sportske seminare koje su godinama pohađali.

Raisa Nurković je pomoćni trener ŽFK Behar. Velika joj je čast i zadovoljstvo da je jedan od pomoćnih tenera u ovom klubu, kaže. 

„Kao neko ko se od malih nogu bavi fudbalom i prati fudbal, uvek sam se susretala sa tim stereotipima da je fudbal muški sport, da je za dečake, a ne za devojčice. Međutim, i dan danas u Peći, kao i na Kosovu, pojam devojke i fudbal nije na nivou na kojem bi trebalo da se prihvati, kao što je to prihvaćeno u svetu“, kaže Raisa.

Dodaje da je ŽFK Behar multietnički klub:

“U početkuje bilo samo par devojčica upisano, od prošle godine do danas mnogo je veći broj devojčica, što znači da postoji veliko interesovanje za klub. Nama je to veoma drago. I multietnički je klub, imamo i Albanke, i Bošnjake, i Romkinje koje se druže”.

Za godinu dana postojanja zadovoljni su i osnivači kluba i roditelji.

Ćerke Eldine Kolić, treniraju u Beharu, a ona kaže da je ponosna i na njih i na klub.

„Ja sam jako ponosna što moje cure učestvuju i što da ne? Želim im puno uspeha“, kaže Eldina.

Emina Zekić, kapiten ŽFK Behar, kaže da od ranog detinjstva voli fudbal. Ona dodaje da joj je najveći uspeh to što je kapiten.

„Mislim da je fudbal i muški i ženski sport, kao što je i svaki drugi. I svaka cura treba da ima priliku da pokaže šta zna i da se bavi fudbalom“, kaže Emina.

Amra Softić od malena voli fudbal i kaže da će nastaviti da trenira.

„Naš najveći uspeh je da imamo priliku da se družimo i takmičimo van našeg grada“, kaže.

Ženski fudbalski klub Behar za kratko vreme dobio je veliku pažnju. 

„Smatram da je osnivanje ženskog kluba u opštini Peć jedan veoma veliki korak za celokupno društvo, i sve cure koje su u ovom klubu su naša velika nada“, kaže Merima Balić.

„Iako imamo razne poteškoće u zajednici i u stvaranju ovog kluba, činjenica stoji u tome da porodice, čija su deca deo ovog kluba, stoje uz njih i podržavaju ih aktivno“, kaže Redžo Kojić.

Sehmedin Hadrović je doktor u ŽFK Behar već pola godine. Zadovoljan je onim što su postigle igračice ovog tima. Kaže da je sport zdrav i poziva druge devojke da se bave njime. 

„Želim da pozovem i druge cure da se ne obaziru na druge stvari, već da se priključe, ne samo fudbalu, već svim sportovima, jer mogu dosta doprineti“, kaže Sehmedin Hadrović.

Predsednik Ženskog fudbalskog kluba Behar je iskusni fudbalski radnik, Safet Nurković. 

Kaže da mu je drago što su devojke uspele u onome o čemu maštaju, a roditelji što decu izvode na pravi put:

„Veoma je važno da možemo da usmerimo našu omladinu u pravom pravcu, da se bave sportom i nečim što je zdravo i povoljno za nas. Dugo godina smo planirali nešto ovako, sada je to uspelo da se realizuje. Što se tiče takmičenja, takmičili smo se u Prvoj ligi Fudbalske federacije Kosova u generaciji do 17 godina, zadovoljni smo”.

Kao svaki početak i ovaj put kojim je krenuo Ženski fudbalski klub Behar je bio pomalo težak. 

Broj devojčica koje žele da se bave ovim sportom je danas sve masovniji. 

Učestvuju na turnirima i sportskim seminarima širom zemalja bivše Jugoslavije. 

Svakog dana smo sve jači i jači – poručuju iz ovog ženskog fudbalskog kluba.

Izvor i foto Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još