• Početna>
  • Vesti>

Izložba slika iz Narodnog muzeja Toplice otvorena u Galeriji fakulteta umetnosti

Foto: Radio Mitrovica sever

Izložba slika Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja otvorena je večeras u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Izložbu je svečano otvorila doc. dr Jelena Pavličić Šarić, koja je rekla da je Fakultet umetnosti večeras domaćin jedne zanimljive i veoma značajne izložbe.

„Ideja je bila približiti umetničko blago topličkog kraja 20. veka, koje čuva muzej u Prokuplju, ovdašnjoj publici i studentima našeg fakulteta. Veći deo izložbe čine slike, koje su rađene uljem na platnu, eminentnog slikara Bože Ilića. Ovo ne čudi, ako znamo da Boža Ilić potiče upravo iz topličkog kraja. Studirao je u klasi prof. Mila Milunovića na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a u nacionalnoj istoriji umetnosti nama je poznat i o njemu govorimo kao o slikaru socijalističkog realizma i slikaru „Sondiranje terena na Novom Beogradu“, koje je monumentalnih razmera. Ipak, Boža Ilić, voljeni slikar teške sudbine, svoje likovno traganje je usmerio na portrete, pejzaže i mrtvu prirodu, realizujući svoje ideje u znatno manjim formatima ulja na platnu“ navela je Pavličić Šarić.  

Slikar Nikola Bradić navodi da je izložba nastala kao proizvod saradnje Fakulteta umetnosti, Pokrajinskog kulturnog centra Priština- Leposavić i i Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja.

„Saradnja se ogledala u više segmenata, podrazumevala je koncerte, izložbe i ostala zbivanja iz tog domena, koji su se preklapali sa Fakultetom umetnosti. Inače, izložba je doživela veliko interesovanje ovde kod nas na severu Kosova i Metohije, tako da prave vrednosti kada za to postoji potreba“ rekao je Bradić.

On je najavio da će izložba u narednom periodu biti otvorena u Leposaviću i zahvalio svim organizatorima, Ministarstvu kulture i informisanja, muzeju Toplice i svim ostalim prijateljima i saradnicima, koji su učestvovali u realizaciji ove izložbe.

Na izložbi su predstavljeni i radovi dobitnika nagrada likovne kolonije „Memorijal Boža Ilić“ , koja je kako kaže Bradić, ustanovljena u Prokuplju 1998. godine.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati u Galeriji fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici u narednih 15 dana.

Organizatori događaja su Pokrajinski kulturni centar “Priština” sa sedištem u Leposaviću i Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još