• Početna>
  • Vesti>

DAH Teatar na festivalima u Pančevu, Beogradu, Prištini i Gračanici

Beogradski DAH Teatar ovog meseca učestvovaće na festivalu „Ex teatar“ u Pančevu, koji se održava danas,  11. i 12. juna izvešće predstavu i performans u Beogradu, a učestvovaće i na „FemArt“ festivalu 19. juna u Prištini i dan kasnije, 20. juna, u Gračanici.

Predstava DAH Teatra „Drveće pleše“, u režiji Dijane Milošević i Jadranke Anđelić u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu, igraće se danas na 50. jubilarnom „Ex teatar fest“ u Pančevu sa početkom u 21 čas.

U subotu 11. juna publika će ovu predstavu moći da pogleda u Studentskom parku u Beogradu sa početkom u 21 čas. Ulaz na ovu predstavu je besplatan.

„Drveće pleše“ je plesno-pozorišna predstava na otvorenom koja se bavi važnošću očuvanja drveća. Predstava prenosi svet drveća koje ima svoj život, protkan pamćenjem, komunikacijom, brigom za mlade i disanjem koje oslobađa kiseonik, tako neophodan za ljudsku zajednicu.

Performans „Zemlja“ ovog Teatra publika će moći da pogleda 12. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu u okviru festivala „Gradoznalci: festival kulturne šarenolikosti“, koji će okupiti srednjoškolce iz Bujanovca, Vranja, Sjenice, Loznice i Beograda koji su prethodnih meseci učestvovali u nizu interkulturalnih radionica.

Performans „Zemlja“ spaja postupke baštovanstva, brige o biljkama i zemlji sa pričama o migracijama i emigrantima i promišlja napor, bol i prilagođavanje „presađivanja” koje se dešava u procesu migracije, posebno prinudne promene zemlje.

Festival se održava u sklopu projekta „(I)nterkulturni (D)ijalog za EU: Kulturna raznolikost kao jedinstvena turistička atrakcija – Ponuda komšijskih kutaka” koje Grupa 484 i Fondacija „Jelena Šantić“ realizuje uz podršku Delegacije Evropske unije.

DAH Teatar će 19. juna sa predstavom „Zagonetka revolucije“ gostovati i na desetom „FemArt“ festivalu u Prištini, a dan kasnije, 20. juna, u Gračanici sa performativnim predavanjem Dijane Milošević – „25 čaša vina“.

Predstava „Zagonetka revolucije“ govori o jednoj drugoj realnosti, u kojoj se susreću četiri revolucionara. Oni se šetaju kroz vreme i prostor i pričaju jedni sa drugima i sa nama „sa one strane”. Njihovi duhovi još uvek dišu iza naših leđa. Šta nam to oni poručuju danas? Šta je sve dozvoljeno kako bi se osvojila vlast i sačuvala revolucija? Koliko daleko ona može da ide da bi sačuvala svoje vrednosti? Gde je pobuna, i da li je danas moguća?

Performativno predavanje rediteljke Dijane Milošević „25 čaša vina“, nastalo povodom četvrt veka delovanja DAH Teatra, bazirano je na autobiografskim tekstovima u kome ona govori o radu pozorišne trupe koja je nastala u specifičnom istorijskom i političkom kontekstu „zemlje koja više ne postoji”. Kroz nastajanje i rad jedne pozorišne trupe reflektuje se istorija jedne zemlje, ali i svetski trenutak u kome živimo.

Festival slavi deceniju prepoznavanja i odavanja počasti hrabrosti umetnica, njihove kreativne moći, njihove posvećenosti ravnopravnosti i pravdi kroz pozorišne predstave, flamenko balet, savremeni ples, konferencije, izložbe i prezentacije sa Kosova, Austrije, Portugala, Španije, Izrael, Italija i Francuska i Srbije.

Izvor KoSSev, foto dahteatar

Comments

Pročitaj još