Četvrti dan protesta nezadovoljnih građana u Osojanu

Foto: Radio Gorazdevac

Zgrada Privremenog organa u Osojanu već četvrti dan je u blokadi. Školska zgrada odblokirana na zahtev policije ali je porodica Dubić ostala ispred zgrade.

“Ako je potrebno ostaćemo ovde godinu dana. Policija je jutros zahtevala od nas da omogućimo nesmetan ulaz u zgradu. Nastava se odvija ali mi ostajemo ovde ispred škole”, kaže Leonid Dubić.

Dubić dodaje da ih do sada niko nije kontaktirao. Ovim povodom Radio Goraždevac je kontaktirao načelnika školske uprave Ivana Zaporožca ali nas je on uputio na press službu Ministarstva prosvete, rekavši da će nam odgovoriti u konsultaciji sa njima.

Ispred Privremenog organa za opštinu Istok i dalje stoje građani koji ne dozvolljavaju ulaz, zbog čega je od ponedeljka obustavljen rad ove institucije.

„Jutros nam je dolazio predsednik Privremenog organa i ponudio da idemo sa njim za Beograd pod uslovom da odblokiramo zgradu. Mi smo ponudili da deo nas ide a deo da ostane i drži zgradu u blokadi dok se pitanje ne reši. On to međutim nije prihvatio, tako da mi i dalje ostajemo ovde sve dok se naše pitanje ne reši“, izjavila je za Radio Goraždevac Mirjana Đurić.

U Osojanu kod Istoka, nekoliko porodica, nezadovoljni svojim socijalnim statusom, započeli su proteste. Tim povodom, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković je rekao da je svestan da u Metohiji nije lak život za srpski narod.

„U Metohiji, gde je najveći broj napada i stradanja našeg naroda, pogotovu onih koji žele da se vrate i koji su se vratili, dakle povratnika. Tamo apsolutno činimo sve što možemo da pomognemo, i Osojanu i svim drugim mestima. Nije lako, nije jednostavno. Država Srbija čini sve. Pomogli smo i pomažemo kada je reč i o novim radnim mestima, ali morate da razumete jedno. Ako decenijama nije bilo novih zapošljavanja, ako je situacija bila teška ovde u srpskim sredinama i sada kada smo poslednjih godina, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, zahvaljujući činjenici da smo podigli budžet države Srbije, pa više novca možemo da izdvojimo i za prostor Kosova i Metohije, pa da zaposlimo preko 300 lekara i medicinskih sestara, pa da mnogo učinimo i za sve druge naše institucije, da ih sada sve ne navodim. Kažem, prostora još uvek ima i naravno da moramo još dosta da pomognemo“, rekao je Petković tokom posete Velikoj Hoči, naglasivši da se rešava problem po problem i da se zapošljavanje vrši po prioritetima.

Petković je obećao da će on i njegovi saradnici razgovarati sa nezadovoljnim ljudima u Osojanu i učiniti sve da pomogne. On je dodao da će poslati svoje pomoćnike da vide u čemu je problem i ako je potrebno da se menja i osoblje u opštinskoj upravi.

Izvor i foto Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još