• Početna>
  • Vesti>

U Zvečanu potpisani ugovori o angažovanju ličnih pratioca dece

Foto: Opština Zvečan

Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu “Ivanjica” danas je potpisalo ugovore o angažovanju 44 ličnih pratioca sa Kosova i Metohije.

Usluga “Lični pratilac deteta“ je jedna u nizu usluga koja se poslednjih godina razvija u cilju pružanja podrške deci i osobama sa invaliditetom. Lični pratilac pomaže korisnicima usluge prilikom kretanja, održavanja lične higijene, ishrane, oblačenja, učenja i međusobne komunikacije. U ime 13 opština sa Kosova i Metohije, ugovor je potpisala Opština Zvečan u okviru namenskih transfera koje je odobrilo Ministarstvo za rad i socijalna pitanja u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

“Usluga ličnog pratioca počela da se realizuje na Kosovu i Metohiji od 2019. godine. Sada je potpisan novi ugovor koji će trajati 3 meseca sa umanjenim iznosom sredstava, tako da će biti angažovano 44 lica, dva koordinatora i jedan stručni radnik sa 50% angažovanja. Dakle, lični pratilac će raditi 4 sata dnevno i pružati podršku deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Podršku lični pratilac koriste deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koja pohađaju obrazovni sistem ustanove, a podrška je usmerena na održavanje lične higijene, kretanje, hranjenje i komunikaciju“ istakla je predsednica Društva CDP Ivanjica Svetlana Glavinić.

Pružalac usluge Lični pratilac deteta je Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu “Ivanjica”, dok je Opština Zvečan je potpisnik ugovora i sa svojim kapacitetom je nosilac posla za sve opštine na teritoriji Kosova i Metohije.

Comments

Pročitaj još