• Početna>
  • Vesti>

Petković: Velika Hoča pamti slavna vremena i slavnu istoriju još od cara Dušana

Izvor: TV Most

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju nakon Orahovca obišao je i Veliku Hoču i razgovarao sa meštanima i razgledao vinske podrume.

Na ulasku u Veliku Hoću Direktor Kancelarije za KiM položio je venac na spomenik stradalim Srbima 98. i 99. godine, na spomeniku su uklesana imena osamdesetčetvoro stradalih Srba.

“Evo nas ovde u Velikoj Hoči, rajskoj bašti, koja pamti slavna vremena i slavnu istoriju još od cara Dušana. Ovde Kancelarija za Kosovo i Metohiju vodi računa o Kosovskoj vivnici, ovde je postojao i vinovod koji je išao direktno do carskog Prizrena, do palate cara Dušana. Želimo da oživimo sećanja na našu slavnu istoriju i kao Vlada Republike Srbije činimo sve da zaštitimo ovo divno mesto i obezbedimo opstanak i ostanak našem narodu i ovde u Velikoj Hoči gde i slavni pesnik Peter Handke voli da dolazi” rekao je Petković.

Učinjeno je dosta u Velikoj Hoči ali, kako kaže Petković, ima ovde puno problema i posla obećao je da će učiniti sve što mogu kako bi im pomogli.

“Ambulanti u Velikoj Hoči obezbedili smo novo sanitetsko vozilo, obezbedili smo i stomatološku ordinaciju, u njoj će raditi mladi stomatolog koji se vratio u Veliku Hoču. U proteklih 5 godina izdvojili smo preko 56 000 000 dinara za setveni i sadni materijal, za poljoprivrednu mehanizaciju, to ćemo činiti i dalje”, kazao je Petković.

Posebnu pomoć obećao je porodicama koje proizvode vino. Kancelrija za KiM je za ovu godinu obezbedila 9 000 000 dinara za vinarije.

“Od Dečanske vinice koristi imaju i građani koji u njoj rade, velika zahvalnost i ocu Kirilu na svemu što je ovde učinio, kao i bratstvu manastira Visoki Dečani i episkopu raškoprizrenskom gospodinu Teodosiju. Tu smo da se zajednički borimo za opstaanak i ostanak i da pošaljemo poruku mira”, istakao je Petković.

On je rekao da je ovde sedam puta obnavljana spomen ploča dvojici nestalih novinara.

Petković je prokomentarisao i današni protest nezadovoljnih Srba u Osojanu koji ne mogu da dođu do posla.

“Država Srbija čini sve, ima puno nezaposlenih, rešavamo problem po problem, prioritet su socijalno ugroženi, pokušavamo da prevaziđemo probleme od toga ne odustajemo, razgovaraćemo i sa tim ljudima. Da bi mogli da pomognemo potrebno je da ovde imamo mir i stabilnost”, rekao je Petković.

Pomenuo je i skorašnji susret sa Srbima iz Metohije koji žele da se vrate u svoj kraj.

Petković će tokom dana obići i povratničko mesto Novake.

Comments

Pročitaj još