• Početna>
  • Vesti>

Dan otvorenih vrata na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici

Foto: Radio Mitrovica sever

Dan otvorenih vrata organizovan je danas za učenike srednjih škola na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Učenici završnih razreda Tehničke škole „Mihailo Petrović Alas“ i Gimnazije danas su imali priliku da se upoznaju sa studijskim programima ove visokoškolske ustanove i saznaju više o obrazovnim profilima.

Budući studenti se mogu opredeliti za sedam studijskih programa, kojima raspolaže ovaj fakultet, a to su arhitektura, građevinsko inženjerstvo, elektrotehnika i računarstvo, zaštita životne sredine, mašinsko inženjerstvo, rudarsko inženjerstvo i tehnološko inženjerstvo.

V.d. dekana Fakulteta tehničkih nauka Srđan Jović je u svom uvodnom obraćanju rekao da su uslovi koje fakultet pruža na visokom nivou, da se on ne razlikuje od drugih fakulteta i dodao da je nastavni kadar profesionalan i izuzetno kvalitetan u pružanju i prenošenju znanja studentima.

„Što se tiče uslova koje fakultet pruža, oni nisu ništa manje manjeg kvaltieta, koji pružaju fakulteti u užoj Srbiji. Postoje laboratorijske vežbe, postoji obavljanje stučne prakse i naravno nastavni kadar koji može da pruži adekvatno znanje studentima“ rekao je Jović.

On navodi da svaki studijski program ima svoju laboratoriju, i dodaje da su one opremljene najsavremenijim sadržajem i elementima, koji su potrebni za održavanje nastave.

„Svaki studijski program ima svoju laboratoriju, a mi smo uz pomoć međunarodnih projekata opremili laboratorije. Oformili smo televizijski studio, koji je veoma dobro opremljen i jedan od boljih na teritoriji Kosova i Metohije, a imamo laboratoriju sa saobraćaj, laboratoriju za elektroniku, za proizvodno mašinstvo, za tehnologiju, za fiziku, kao i laboratoriju za energetsku efikasnost“ naveo je on.

Srednjoškolci su nakon upoznavanja sa programom obišli laboratorije fakulteta, kao što je laboratorija za saobraćaj, laboratorija za hemiju i televizijski studio fakulteta. Laboratorija koja se najviše svidela srednjoškolcima je laboratorija za saobraćaj, koja sadrži simulator za vožnju i po rečima profesora Miloša Rakića, jedna je od najsavremenijih u našem regionu.

„Ona pre svega poseduje opremu koju smo nabavili preko projekta „Trafsaf“, i sadrži simulator za vožnju, koji je namenjen za ispitivanje ljudskog faktora u saobraćaju. Kroz ovu opremu pokušavamo da implementiramo što bezbednije okruženje i manje negativnih posledica. Na raspolaganju su i naočare, koje simuliraju prisustvo opijata ili alkohola u ljudskom organizmu, kao i uređaji za merenje emocija i stresa, koji nam omogućavaju da istražimo sve te faktore i delujemo preventivnim merama“ rekao je on.

Strahinja Marković učenik četvrte godine Gimnazije kaže da mu se posebno svideo simulator vožnje i da će svoje školovanje nastaviti na Fakultetu tehničkih nauka.

„Zaista mi se svidela ova poseta Fakultetu tehničkih nauka. Posebno mi se svideo simulator vožnje, koji prikazuje kakva je vožnja pod dejstvom alkohola. Nisam znao da ovaj fakultet raspoleže sa ovako modernom opremom i zaista sam iznenađen. Planiram da upišem ovaj fakultet, smer Elektrotehnika i računarstvo“ rekao je Marković.

Učenik četvrte godine prirodno-matematičkog smera Mihajlo Dimitrijević rekao je da su sve prezentacije bile interesantne i zanimljive i dodaje da mu se najviše svidela simulacija vožnje.

„Današnja poseta je bila stvarno odlična i sve prezentacije su nam se svidele, jer su bile interesantne i zanimljive. Izdvojio bih simulator vožnje, koji mi se najviše dopao, gde nam je prikazana vožnja pod dejstvom alkohola, kao i naočare koje prikazuju dejstvo opijata. Nisam se još opredelio za dalje školovanje, ali zaista do sada mi je najzanimljiviji drumski saobraćaj“ rekao je on.

Raznolikost studijskih programa ovog fakulteta je prilagođena trendovima tržišta i gotovo je nemoguće zamisliti budućnost neke zemlje bez rudarstva, industrije, tehnologije, građevinarstva i arhitekture, istakla je Irma Dervišević vanredni profesor zaštite životne sredine.

„Bez osvrta na stanje životne sredine, obzirom da moramo da koncipiramo naš razvoj tako da on bude održiv što znači da napredujemo energetski, ekonomski, da imamo efikastnost u proizvodnji, ali nikako ne smemo da zaboravimo životnu sredinu koja nas okružuje, jer rezervnu planetu nemamo, i moramo prilagoditi tehnološke procese, kako bi oni emitovali mnogo manje zagađivače. Sa tog aspekta, studenti mogu da dobiju obrazovanje, koje ih zapravo formira da sutra izrastu u inženjere, koji će se suočiti sa problematikom današnjice. Upravo na smeru zaštite životne sredine i zaštite na radu, kao i na ostalim smerovima, mogu da dobiju adekvatno znanje u strukama kojim će se baviti. Nakon završenih studija, trebalo bi brzo da se zaposle u oblasti tehnologije, energetike, informatike, regulisanja praćenja stanja životne sredine i upravljanje otpadom“ rekla je Dervišević.

Proteklih dana na fakultetu su oranizovane aktivnosti za svršene srednjoškolce, kao što je obilazak srednjoškolskih ustanova završenih razreda. Na fakultetu je organizovan i Info dan kao i Sajam obrazovanja, gde su zainteresovani mogli da se upoznaju sa studijskim programom.

Comments

Pročitaj još