• Početna>
  • Vesti>

Podeljeno o članstvu Kosova u Savetu Evrope, opozicija kritikuje Kurtijevu vladu

Foto: Savet Evrope (Wikipedia)

Članstvo Kosova u Savetu Evrope se smatra mogućim nakon isključenja Rusije, ali su poteškoće da se tako nešto postigne velike. Poznavaoci međunarodnih odnosa optimisti su u pogledu članstva, dok je kosovska opozicija izrazila više skepse.

“Nije odlučeno kada ćemo se prijaviti, ali je jasno da ćemo se prijaviti… Znam da se smatra organizacijom u kojoj imamo više šanse i to je tačno, ali i poteškoće su velike, jer je proces članstva dug i prolazi kroz nekoliko faza i svaka faza ima svoje poteškoće“, kaže zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore, Krešnik Ahmeti.

Profesor međunarodnih odnosa, Dritero Arifi, kaže da, ukoliko postoji odgovarajuće lobiranje, proces može da bude uspešno završen.

„Jedino međunarodno telo u koje možemo da pristupimo veoma brzo i bez pravnih problema je Savet Evrope. Što se tiče procedura, to je lako i brzo, jer je se više radi o političkoj odluci zemalja članica Saveta, odnosno ako nađu zajednički jezik i ukoliko je lobiranje od strane Kosova kvalitetno, a ne kao što je to bilo ranije”, rekao je on.

Bivši zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova, sada član Demokratske lige Kosova, Anton Beriša, kaže za KosovaPress da Kurtijeva vlada nije ozbiljno shvatila članstvo Kosova u Savetu Evrope.

„Oni kreiraju spoljnu politiku za potrebe unutrašnje politike, dobijajući glasove građana, bez obzira na važnost procesa… Nedostatak procesa ometa i ne znaju procedure i ne konsultuju se“, kaže on.

Optimizam Kosova za članstvo u Savetu Evrope povećan je nakon isključenja Rusije, kao posledica rata u Ukrajini.

Izvor: Kosovapress

Comments

Pročitaj još