• Početna>
  • Vesti>

EULEX će ojačati svoju Specijalizovanu policijsku jedinicu rezervnom jedinicom od 92 žandarma

Rezervna policijska jedinica sastavljena od 92 pripadnika Evropskih žandarmerijskih snaga (EUROGENDFOR) iz Portugalije, Francuske i Italije privremeno će biti raspoređena na Kosovu u narednim nedeljama, kako bi se ojačali kapaciteti postojeće Specijalizovane policijske jedinice EULEX-a, saopšteno je iz ove misije.

Rezervna Specijalizovana policijska jedinica će podržati EULEX u ispunjavanju njegovih zadataka, kao druga instanca za reagovanje na bezbednosne situacije na Kosovu, po potrebi i imajući u vidu bezbednosno okruženje.

EULEX-ova Specijalizovana policijska jedinica je druga instanca za reagovanje na bezbednosne situacije na Kosovu, kao deo troslojnog mehanizma za reagovanje na bezbednosne situacije, u okviru kojeg je kosovska policija prva instanca za reagovanje na bezbednosne situacije, EULEX je druga, i KFOR treća.

Specijalizovana jedinica broji 105 poljskih policajaca stacioniranih u Mitrovici. Rezervna SPJ koju je obezbedila “EUROGENDFOR” sastoji se od 92 žandarma: 42 iz Portugalije, 28 iz Francuske i 22 iz Italije. Oni će biti smešteni u bazi za podršku EULEX-u, koja se nalazi u Kosovu Polju i biće pod komandom EULEX-a. Očekuje se da će prvi tim stići danas, 14. marta.

Iz ove misije navode da raspoređivanje rezervne Specijalizovane policijske jedinice pokazuje odlučnost EULEX-a da nastavi da podržava stabilnost Kosova i doprinosi bezbednosti žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Eulex

Comments

Pročitaj još