• Početna>
  • Vesti>

Petković: Zbog zatvaranja puteva, meštani seoskog područja Leposavića i Z. Potoka, nisu mogli ni na groblja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ukazao je danas da su usled zatvaranja alternativnih putnih pravaca, od kojih se neki nalaze u kategoriji seoskih puteva, mnogi meštani opština Zubin Potok i Leposavić bili sprečeni da obiđu groblja povoom Zadušnica.

Kako je Petković napisao na svom Fejsbuk profilu, u selima i zaseocima Drainoviće, Vitakova, Žareva, Šipova, Paruce, Zečeviće i Junake u opštini Zubin Potok , groblja su zbog zatvaranja puteva, ostala potpuno odsečena. Slično je i u selima na području opštine Leposavić.

“Zbog akcija Kosovske policije meštani ovih zaseoka istovremeno su onemogućeni da obavljaju svakodnevne poslove, odlaze na posao, posećuju lekara ili čak sahranjuju svoje preminule! Slična situacija je danas zabeležena i u zaseocima opštine Leposavić gde na Zadušnice Srbi iz Raške i Novog Pazara nisu mogli da obiđu grobove svojih predaka u selima Vračevo, Trebiće i Bare. Odsečen je i put koji vodi ka selima Stanuloviće i Trešnjica i gde se takođe nalaze mesna groblja koja danas Srbi nisu mogli da posete” naveo je Petković.

Direktor Kancelarije je dalje podvukao da i oni koji jesu bili u mogućnosti da obiđu groblja, u velikom broju slučajeva su mogli da konstatuju da je svaki put sve više uništenih spomenika.

“Nažalost, i Srbi koji su danas na Zadušnice uspeli da posete groblja svojih najmilijih, naišli su na oskrnavljene humke, razrušene i polomljene spomenike u mestima koja smeju da posećuju samo na ovaj dan. I to je slika politike Aljbina Kurtija i ostalih albanskih političara koji ni mrtvim Srbima ne daju mira” napisao je Petković.

On je istakao da će se Kancelarija za KiM angažovati da spomenici u Kišnici budu obnovljeni

“Ali dok god oni ruše, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je tu da obnavlja i u ponedeljak će biti postavljeni novi nadgrobni spomenici u Kišnici, koje su albanski ekstremisti razrušili krajem prošle godine, a čiju smo obnovu obećali”.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Fejsbuk, dr Petar Petković

Comments

Pročitaj još